'Europa heeft meer Repair Cafés nodig'

14 FEB 2024 16:27 | Europese Commissie

Repair Cafés zijn mateloos populair in ons land. Je kan hier vaak gratis terecht om je kapotte spullen te laten maken. Onder de vrijwilligers van deze cafés zijn er zorgen over goedkope apparaten die slecht te repareren zijn vanwege het ontbreken van losse onderdelen. Hier komt een oplossing voor via een nieuwe Europese wet die consumenten een ‘reparatierecht’ geeft, binnen en buiten de garantieperiode. De wet regelt dat reserveonderdelen te koop blijven voor een eerlijke prijs. Fabrikanten mogen straks ook geen barrières meer in hun producten inbouwen om reparaties moeilijker of onmogelijk maken.

Wanneer producten kapotgaan binnen de garantieperiode kan de klant kiezen voor reparatie. Dit levert verlenging van de garantie met een jaar op. Gaat een product kapot na de garantieperiode? Niet getreurd: fabrikanten moeten straks informatie publiceren over de beschikbare reparatiediensten en de kosten voor de meest voorkomende reparaties. Daarnaast komt er een Europees reparatieplatform waarop consumenten snel kunnen zoeken op reparateurs in de buurt. Ook Repair Cafés kunnen hier hun diensten aanbieden.

De cafés hoeven zich geen zorgen te maken dat zij straks overbodig zijn. De EU-landen moeten namelijk reparatie stimuleren, bijvoorbeeld in de vorm van lokale repareerinitiatieven, zoals Repair Cafés. Een EU-land kan ervoor kiezen deze te steunen met behulp van Europees geld.

Het reparatierecht kan consumenten straks veel geld besparen. Zij kunnen hun product laten maken, in plaats van een nieuwe te kopen. Dit is goed voor de portemonnee en goed voor het milieu doordat er minder afval ontstaat. Repair Cafés zijn hier een belangrijke schakel in.

Achtergrond:

In maart vorig jaar deed de Europese Commissie een voorstel dat de het repareren van kapotte apparaten veel makkelijker en aantrekkelijker maakt. De lidstaten en het Europees Parlement bereikten begin februari een akkoord hierover. Waarmee het reparatierecht bijna een feit is.

Persbericht voorstel

Persbericht akkoord 

Meer binnen de rubriek Klimaat, milieu en duurzaamheid