SOS Kinderdorpen start petitie ‘Elk kind telt mee!’

24 MEI 2017 09:40 | SOS-Kinderdorpen

SOS Kinderdorpen roept het Nederlandse publiek op om de petitie ‘Elk kind telt mee!’ te ondertekenen. Met deze petitie vraagt de kinderontwikkelingsorganisatie aandacht voor kinderen die zonder ouderlijke zorg moeten leven en kinderen die het risico lopen om die warme, ouderlijke zorg te verliezen. Deze kinderen zijn door hun leefomstandigheden vaak onzichtbaar in beleidsplannen, programma’s en statistieken. Stefan van der Swaluw van SOS Kinderdorpen; “Kinderen die niet meetellen, lopen het gevaar om niet meegenomen te worden in de wereldwijde inspanningen om in 2030 een betere versie van de huidige wereld neer te zetten. Dat mogen we niet laten gebeuren.”

Volgens SOS Kinderdorpen zitten nog altijd 220 miljoen kinderen, ofwel 1 op de 10 kinderen wereldwijd, in een situatie dat er niet goed voor hen gezorgd kan worden. Dit is een extreem kwetsbare groep die ook in hun eigen gemeenschap niet goed zichtbaar is. Deze kinderen worden niet meegenomen in beleidsplannen en ontwikkelingsprogramma’s en hebben daardoor geen profijt van de (economische) ontwikkelingen van dergelijke programma's. Met deze petitie wil SOS Kinderdorpen dit probleem agenderen bij de Verenigde Naties. Een logische actie. Te meer gezien het kernbeginsel voor de nieuwe ontwikkelingsagenda 2030; 'Leave No One Behind'. Hiermee hebben de 193 lidstaten van de Verenigde Naties expliciet afgesproken dat de kwetsbaarste groepen wereldbewoners nu extra aandacht moeten krijgen.

Familie is de basis

Stefan van der Swaluw, programmastrateeg van SOS Kinderdorpen: “Onze organisatie zet zich in 134 landen in voor kinderen die familiezorg ontberen. Kinderen zonder ouders en kinderen die de ouderlijke zorg dreigen te verliezen”. Van der Swaluw maakt zich ernstige zorgen over deze kwetsbare groep. “Talloze onderzoeken tonen aan dat als liefdevolle zorg ontbreekt in de jeugd van een kind, dit hem een ontwikkelachterstand geeft op leeftijdsgenoten die wel opgroeien in een liefdevolle familie. Uit onze dagelijkse praktijk in 134 landen weten we dat met gepaste ontwikkelingsprogramma’s met een familiegerichte aanpak deze kinderen een inhaalslag kunnen maken. Maar om passende zorg te realiseren moeten deze kinderen wel gezien worden. Nu zitten ze in de blinde vlek van wetgevers en beleidsmakers. Daarmee kan op voorhand gesteld worden dat het realiseren van de 17 ontwikkeldoelen voor 2030 nagenoeg onmogelijk is”.

  

Van de Tweede Kamer naar de Verenigde Naties

SOS Kinderdorpen stelde vorig jaar al een ‘Call to Action’ op die is aangeboden aan de Nederlandse regering. Ook werd toen een petitie aangeboden aan de Tweede Kamer om kinderen zonder familie of veilig thuis expliciet zichtbaar te maken en mee te nemen in beleidsinspanningen. Van der Swaluw:  “Beïnvloeding van wetgevers en beleidsmakers is een kwestie van lange adem. Wij zijn idealisten, maar ook realisten. Wij accepteren dat verandering tijd kost, en dat niet al onze wensen 1-op-1 zullen worden overgenomen. Maar we blijven aandacht vragen voor het probleem, en daarin worden we steeds beter gehoord. Daarom gaan we verder”. In juli biedt Stefan van der Swaluw alle verzamelde handtekening aan aan de Nederlandse afgevaardigde bij de VN. “Elk kind heeft recht op familie, op liefde, op zorg en bescherming. Elk kind telt. In juli 2017 legt de Nederlandse regering verantwoording af aan de Verenigde Naties over haar beleid ten aanzien van de 17 ontwikkeldoelen. Een uitgelezen moment om hen een belangrijke boodschap mee te geven. Daarom roepen we iedereen op deze oproep aan de Nederlandse regering te ondertekenen om zich bij de Verenigde Naties hard te maken voor de meest kwetsbare kinderen,” aldus Van der Swaluw.

Over SOS Kinderdorpen

SOS Kinderdorpen zet zich al ruim 65 jaar in voor kinderen zonder ouders of een veilige thuis. De internationale kinderontwikkelingsorganisatie gelooft dat familie de belangrijkste basis is voor een gezonde ontwikkeling van kinderen. Wereldwijd krijgen honderdduizenden kinderen dankzij SOS Kinderdorpen een solide basis om zich optimaal te ontwikkelen tot kansrijke en zelfstandige volwassenen. Het liefst binnen de eigen familie, en als dat niet meer kan in een SOS familie in een kinderdorp. Elk kind een familie, elk kind een toekomst. Kijk voor meer informatie op https://www.soskinderdorpen.nl/

Meer binnen deze rubriek