De Nationale Actie Samen tegen corona, gericht op sneller vaccineren en op medische noodhulp aan kwetsbare landen, is in volle gang. De inzamelingsactie heeft tot nu toe een miljoen opgeleverd. ’In de afgelopen vijf jaar is dat op de vijfde dag van een landelijke Giro555-actie nooit eerder zo laag geweest’, zegt actievoorzitter Suzanne Laszlo. Woensdag 12 mei ging de actie van start en de tussenstand geeft weer wat er tot en met zondagavond de 16e is opgehaald.
Suzanne Laszlo heeft begrip voor de relatief lage opbrengst: ‘We zijn blij en dankbaar voor alle bijdragen die we tot nu toe hebben gekregen. Wij realiseren ons, dat deze actie anders is. Veel mensen in Nederland zitten zelf nog met een hoofd vol zorgen door de pandemie. Het kan daarom voelen als ‘teveel’ om ook te denken aan de situatie van mensen ver weg. Ook de omvang van de ramp en de hulp die nodig is kan overweldigend voelen. We voeren dit keer niet voor één land campagne, maar voor alle kwetsbare landen. Nederlanders staan bekend om hun solidariteit en vrijgevigheid. Dat geeft ons vertrouwen in een positief verloop van de rest van de actie.’
Collectebus rijdt door het land
Samen met viroloog Marion Koopmans en de directeur van GGD GHOR André Rouvoet, gaf actievoorzitter en directeur van UNICEF, Suzanne Laszlo afgelopen woensdag het startschot bij de vaccinatielocatie in de Jaarbeurs in Utrecht. Vanaf de start van de actie rijdt de Giro555 collectebus langs verschillende delen van het land. Bij de bus komen bijvoorbeeld mensen uit de Nepalese en Indiase gemeenschap langs. Maar ook artsen en BN’ers die de actie een warm hart toe dragen.
‘Mensen vertellen mij dat zij het ook moeilijk hebben in deze tijd, maar dat ze alsnog willen bijdragen om mensen in nood te helpen,’ aldus Laszlo. De beelden van de noodsituatie in India maken indruk, maar worden soms ook weer vergeten omdat er in ons eigen land veel aan de hand is. Laszlo hoort vaak de vraag waarom er geen geld wordt opgehaald voor Nederlandse coronaslachtoffers. Laszlo: ‘De hulporganisaties achter Giro555 werken vooral in lage- en middeninkomenslanden. In landen waar regeringen minder dan in Nederland in staat zijn slachtoffers medisch te ondersteunen.’ De bus doet maandag 17 mei Rotterdam aan, waar burgemeester Aboutaleb langskomt, samen met schrijver Ernest van der Kwast, intensive care specialist Diederik Gommers en internist Robin Peeters. Op dinsdag is de bus in Den Haag, waar o.a. fractievoorzitters langskomen. Het ingezamelde geld van de landelijke actie is bedoeld voor coronaslachtoffers en voor het mogelijk maken van vaccineren in kwetsbare landen. Daarnaast wordt met het ingezamelde geld voorlichting gegeven over het belang van vaccineren en om misinformatie te bestrijden.
Organisaties achter Giro555
Bij uitzonderlijke rampen slaan de 11 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens. Dit zijn de hulporganisaties achter deze Giro555-actie: Stichting Vluchteling, Cordaid, CARE Nederland, Kerk in Actie, Oxfam Novib, Save the Children, UNICEF, Nederlandse Rode Kruis, Plan International Nederland, Terre des Hommes en World Vision. De samenwerkende hulporganisaties laten vanaf vandaag hun eigen campagnes opgaan in Giro555.
Dit is een origineel bericht van Oxfam Novib
Ga naar alle berichten van deze organisatie.