Woningen minder betaalbaar ondanks landelijke prijsdaling

16 MRT 2023 10:03 | Ortec Finance

Met een gemiddelde afname van 0,31% zette de daling van de huizenprijzen ook in januari door. Een iets grotere daling dan in december werd gemeten. Desondanks is er geen sprake van beter betaalbare woningen. Dit blijkt uit het onderzoek dat Ortec Finance uitvoerde voor hun maandelijkse woningmarktanalyse.

Hoewel de prijsontwikkeling van huizen licht negatief blijft, zijn de hypotheekrentes juist gestegen. Deze trends in tegengestelde richting hebben per saldo tot gevolg dat koopwoningen minder betaalbaar zijn geworden. In januari 2023 moest je bijvoorbeeld 7,1% meer verdienen dan in januari 2022 om voor dezelfde hypotheek in aanmerking te komen. Ortec Finance onderzocht deze ontwikkeling al in februari, nu is het onderzoek aangevuld met de meest recente cijfers.

Index huizenprijzen maandalert maart 2023

 Indexcijfer.

Steekproef toont aan: wonen duurder dan vorig jaar

In het onderzoek van februari werd het meest gemiddelde woningtype volgens het CBS in de meest gemiddelde gemeente van Nederland volgens onderzoeksbureau Whooz. onder de loep genomen. Dit rijtjeshuis in de Ambachtenbuurt in Alphen aan de Rijn fungeerde deze maand opnieuw als uitgangspunt. Ortec Finance berekende de waarde van de voorbeeldwoning in januari, juli en december 2022, en in januari 2023. De resultaten zijn in de tabel hieronder te zien.

Tabel wonen maandalert maart 2023

Tabel: koopsom, rente, benodigd jaarinkomen en vaste lasten op vier peilmomenten.

Kleine, gunstige ontwikkelingen

Naast de forse stijging van het benodigde jaarinkomen en de rentelasten sinds januari 2022 liet de nieuwe steekproef een gunstige ontwikkeling zien ten opzichte van de maand ervoor. Zo nam het benodigde jaarinkomen voor het afsluiten van een hypotheek tussen december 2022 en januari 2023 licht af en bleef het bruto maandbedrag ongeveer hetzelfde.

NHG-grens verhoogd

In 2023 is de NHG-grens (Nationale Hypotheek Garantie) verhoogd van € 355.000 naar € 405.000. Bij het meefinancieren van energiebesparende maatregelen in de hypotheek geldt een nog hogere NHG-grens: € 429.300. Hierbij dient het aanvullende bedrag volledig gebruikt te worden voor het treffen van verduurzamingsmaatregelen.

De verhoging van de NHG-grens maakt het voor meer mensen mogelijk om te profiteren van gunstigere hypotheekrentes. Voor de woning in het onderzoek komt dit neer op zowel een lager benodigd inkomen als ongeveer € 100 lagere bruto maandlasten.

Aantal transacties

In januari 2023 werden er ongeveer 13.000 woningtransacties geregistreerd. Dat is vergelijkbaar met dezelfde maand een jaar eerder. In december werden aanzienlijk meer woningen verkocht. Dat is echter een normaal seizoenseffect, zoals de onderstaande grafiek duidelijk maakt.

Transactieaantal maandalert maart 2023

Volledige Maandalert Woningmarkt inclusief interactieve kaarten

De Maandalert Woningmarkt bevat interactieve kaarten voor de prijsontwikkelingen per provincie en per gemeente, het aantal transacties per prijsklasse en het aantal transacties per woningtype. Bekijk de meest recente Maandalert Woningmarkt

Over Real Estate Valuation

Meer weten over producten en diensten die vastgoedeigenaren, overheden, taxateurs en kredietverstrekkers overal ter wereld gebruiken om op efficiënte, betrouwbare en transparante wijze vastgoed te waarderen? Kijk op www.ortecfinance.com//vastgoedwaardering

Over Ortec Finance

Ortec Finance is een wereldwijde leverancier van toonaangevende technologie en oplossingen voor het nemen van investeringsbeslissingen. We ontwerpen, bouwen en leveren hoogwaardige softwaremodellen voor asset-liability-management, ex-ante en ex-post risicobeheer, performancemeting, risicoattributie en financiële planning. Onze klanten zijn marktleider op het gebied van pensioenen, sovereign en private wealth, verzekeringen en assetmanagement, maar ook gemeenten en woningcorporaties werken met onze modellen. Ons hoofdkantoor is gevestigd in Rotterdam en we hebben kantoren in Amsterdam, Londen, Toronto, Melbourne, New York en Zürich. www.ortecfinance.com

Het is mogelijk om gebruik te maken van data op gemeenteniveau voor het plaatsen van een interactieve kaart. Dit is uitsluitend toegestaan met de juiste bronvermelding en in overleg met Ortec Finance. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Pieter Ten Holter, Consultant Real Estate Valuation. E: pieter.tenholter@ortec-finance.com T: +31 20 700 97 59

Meer binnen de rubriek Woningmarkt en vastgoed