Prinses Margriet en Jan Smit bezoeken projecten van SOS Kinderdorpen in Ghana

23 SEP 2024 16:59 | SOS Kinderdorpen | Stichting Nederlandse Vrienden der SOS-Kinderdorpen

Prinses Margriet en Jan Smit brengen dinsdag 22 tot en met donderdag 24 oktober een werkbezoek aan SOS Kinderdorpen in Ghana. Beiden zijn al heel lang nauw betrokken bij de organisatie. Prinses Margriet is al 40 jaar beschermvrouwe, Jan Smit is dit jaar 25 jaar ambassadeur.

In 2014 bezochten zij Ghana ook al samen. Tijdens het huidige werkbezoek staan de ontwikkelingen en de resultaten van de hulpverlening van SOS Kinderdorpen in de afgelopen tien jaar centraal.

Programma:

22 oktober: ontwikkelingen in kinderdorp en familieversterkende programma’s

Prinses Margriet en Jan Smit bezoeken het kinderdorp in Tema en een familie uit het familieversterkend programma in de omgeving. Aansluitend bezoeken Prinses Margriet en Jan Smit een SOS familie die niet in een kinderdorp, maar in de gemeenschap zelf woont. Deze nieuwe woonvorm zet SOS Kinderdorpen steeds vaker in om de integratie van kinderen in hun omgeving en de betrokkenheid van de gemeenschap bij deze kinderen verder te stimuleren. In de namiddag gaat Prinses Margriet in gesprek met kinderen die zij in 2014 heeft ontmoet.

23 oktober: kinderrechten en familieversterkende programma’s

De ochtend van de tweede dag staat in het teken van educatie rond kinderrechten. Prinses Margriet en Jan Smit bezoeken in het dorp Asiakwa een kinderrechtenclub, één van de veertien verenigingen in Ghana waar kinderen leren wat hun rechten zijn en hoe zij voor zichzelf op kunnen komen. Daarnaast worden bij deze clubs onderwerpen aangesneden als seksualiteit, assertiviteit, genderbewustzijn, emancipatie en beroepskeuzes. In de middag volgt een bezoek aan een familie uit het familieversterkend programma in de buurt van Asiakwa. Deze familie is onlangs in het programma opgenomen en vertelt over hun situatie en hun eerste ervaringen met SOS Kinderdorpen.

24 oktober: jeugdwerkgelegenheid

Het werkbezoek wordt afgesloten met een presentatie van diverse jongvolwassenen die dankzij deelname aan het No Business as Usual-programma in Kumasi eigen bedrijven zijn gestart. In gesprekken met Prinses Margriet en Jan Smit vertellen zij over het traject dat zij hebben doorlopen en welke impact het programma op hun leven heeft. De coördinator van de jeugdwerkgelegenheidsprogramma’s in Kumasi legt uit hoe de programma’s zijn ontstaan en hoe deze in de toekomst op meerdere locaties worden geïntroduceerd.

Aan het begin van de middag volgt een muzikale afsluiting met alle kinderen uit het kinderdorp Tema.

SOS Kinderdorpen en haar ambassadeurs

SOS Kinderdorpen zet zich in voor kinderen die de ouderlijke zorg zijn verloren of het risico deze te verliezen. De internationale kinderontwikkelingsorganisatie, die werkzaam is in 130 landen en gebieden, gelooft dat familie de belangrijkste basis is voor de gezonde ontwikkeling van kinderen. Wereldwijd krijgen honderdduizenden kinderen dankzij SOS Kinderdorpen een solide basis om zich optimaal te ontwikkelen tot kansrijke en zelfstandige volwassenen. Het liefst binnen de eigen familie en als dat niet meer kan in een SOS familie.

Zowel Prinses Margriet als Jan Smit zijn al vele jaren bij SOS Kinderdorpen betrokken en hebben beiden al vele projecten van SOS Kinderdorpen bezocht. Samen bezochten zij projecten in Ghana en Libanon. Prinses Margriet steunt het werk van SOS Kinderdorpen sinds 1984 als beschermvrouwe van de organisatie. Jan Smit is sinds 1999 ambassadeur van SOS Kinderdorpen. 

Meer binnen de rubriek Entertainment