Amsterdam, 25 oktober 2024 - Van 22 tot en met 24 oktober hebben Prinses Margriet en Jan Smit een werkbezoek gebracht aan de projecten van SOS Kinderdorpen in Ghana. Beiden zijn al lange tijd nauw betrokken bij de organisatie: Prinses Margriet al 40 jaar als beschermvrouwe en Jan Smit dit jaar precies 25 jaar als ambassadeur. Hun bezoek bouwde voort op hun eerdere gezamenlijke reis naar Ghana in 2014 en stond in het teken van de ontwikkelingen en resultaten die de afgelopen tien jaar zijn geboekt.
Op de eerste dag bezochten Prinses Margriet en Jan Smit het kinderdorp in Tema en een familie uit het familieversterkende programma daar vlakbij. Ze brachten ook een bezoek aan een SOS-familie die in de gemeenschap zelf woont, in plaats van in het kinderdorp. Dit is een woonvorm die SOS Kinderdorpen steeds vaker inzet, om de integratie van kinderen in hun omgeving en de betrokkenheid van de gemeenschap te bevorderen. Ook was er het weerzien met Lawrencia, die ze in 2014 uitgebreid hadden gesproken bij haar familie in het kinderdorp. De 16-jarige tiener van destijds is nu een zelfstandige jonge vrouw, die in haar eigen atelier kleding maakt.
De tweede dag stond in het teken van kinderrechten. Prinses Margriet en Jan Smit bezochten een kinderrechtenclub in het dorp Asiakwa, een van de veertien verenigingen in Ghana waar kinderen leren over hun rechten en hoe zij voor zichzelf kunnen opkomen. De kinderrechtenclubs helpen kinderen om te leren over hun rechten. Hierdoor groeien ze op tot verantwoordelijke volwassenen. Deze clubs gaan onder meer in op het recht op onderwijs, gezondheidszorg, een veilig thuis en bescherming tegen misbruik. Kinderen leren ook wat ze kunnen doen als hun rechten worden geschonden.
Het resultaat is dat er in 2023 op tien scholen die meededen aan het programma geen tienerzwangerschappen meer waren. Daarnaast heeft het betrekken van de ouders tot resultaat dat vaders meer betrokken zijn bij de zorg voor hun kinderen. Ook is er een duidelijke daling in kindermisbruik en uitbuiting, door meer bewustzijn in de gemeenschap.
Het werkbezoek werd afgesloten met een presentatie van succesvolle jonge ondernemers die dankzij jeugdwerkgelegenheidsprogramma’s of via een spaar- en leenvereniging hun eigen bedrijven hebben opgezet. Zij deelden hun ervaringen met de programma’s van SOS Kinderdorpen met Prinses Margriet en Jan Smit. Zo spraken zij onder meer met schoenmaakster Ruby ‘the Shoe doctor’ en Albert, die ondanks zijn lichamelijke beperking samen met zijn moeder voor vijftien personen kostwinner is. Dankzij de verkoop van zijn creaties met kralen en het verbouwen van cassave weet hij rond te komen. Kleermaakster Aisha wist dankzij de training meer klanten aan te trekken en spaarde zelf een professionele naaimachine bij elkaar om haar bedrijf uit te breiden. SOS Kinderdorpen zal in de komende jaren deze projecten op nog meer locaties uitrollen.
Het bezoek werd feestelijk afgesloten met een muzikale bijeenkomst met alle kinderen uit het kinderdorp in Tema, een optreden van Jan Smit met de band van het kinderdorp en een dankwoord van SOS Kinderdorpen voor de collega’s in Ghana, Prinses Margriet en Jan Smit.
Prinses Margriet: “Ik was erg benieuwd welke ontwikkelingen ik zou zien na die tien jaar die tussen ons vorige bezoek zat. Ik ben door alles wat ik gezien heb en iedereen die ik gesproken heb uitermate bevestigd in het werk dat SOS Kinderdorpen doet. Het is maatwerk, van wieg tot werk zoals ze zelf zeggen, en dat maakt de organisatie ook waar. Heel veel kinderen, jongeren en families krijgen dankzij de programma’s kansen in het leven en een liefdevol thuis. Ik ben heel blij dat ik beschermvrouwe mag zijn van SOS Kinderdorpen.”
Jan Smit: “ Het was een eer om weer samen met de Prinses hier in Ghana te zijn, na tien jaar. We hebben in de loop der jaren een hele goede band opgebouwd. De afgelopen dagen heb ik inspirerende gesprekken gehad met kinderen en jongeren uit de SOS-programma’s. Ik ben ook blij te zien dat er veel nieuwe programma’s zijn bijgekomen die nog meer kinderen en jongeren helpen, zoals Child Rights Clubs en programma’s voor meer jeugdwerkgelegenheid. Na 25 jaar ben ik nog steeds een trotse ambassadeur van SOS Kinderdorpen.”
SOS Kinderdorpen blijft zich inzetten voor kinderen die de ouderlijke zorg zijn verloren of het risico lopen deze te verliezen. Met hun werk in 130 landen en gebieden, zorgt de organisatie ervoor dat honderdduizenden kinderen wereldwijd een solide basis krijgen om zich te ontwikkelen tot kansrijke en zelfstandige volwassenen, het liefst binnen hun eigen familie. Wanneer dat niet mogelijk is, biedt SOS Kinderdorpen hen een nieuw thuis in een SOS-familie.
Dit is een origineel bericht van SOS Kinderdorpen | Stichting Nederlandse Vrienden der SOS-Kinderdorpen
Ga naar alle berichten van deze organisatie.