Den Haag,16 september. Terwijl mensen wereldwijd worstelen met de gevolgen van klimaatverandering en steeds luider hun stem laten horen voor actie tegen klimaatverandering, lijken politici en grootvervuilers doof voor hun oproep. Ondertussen wordt de klimaatcrisis steeds nijpender en betalen de kwetsbaarste mensen in ontwikkelingslanden nu al de prijs. Daarom start Oxfam Novib vandaag haar nieuwe klimaatcampagne in aanloop naar de VN-klimaattop in Glasgow met de eis: politici en grootvervuilers moeten nu lef tonen en hun verantwoordelijkheid nemen om aan de bak te gaan en echt werk te maken van de klimaatcrisis.
Wereldwijd zijn de gevaren van de klimaatcrisis steeds zichtbaarder. Nederland had vorig jaar zomer te maken met ernstige watertekorten en tijdens deze zomer overstroomden in Limburg de rivieren en zorgden voor een miljoenenschade. In Azië, Afrika en Zuid-Amerika ervaren mensen al veel langer de verwoestende gevolgen van klimaatverandering. Oogsten mislukken door extreme droogte, terwijl bosbranden of juist grote overstromingen mensen hun huis uitjagen. Miljoenen mensen lijden honger en worden in hun bestaan bedreigd, terwijl zij het minst aan de klimaatcrisis hebben bijgedragen. En financiële reserves om zich te weren tegen extreem weer en mislukte oogsten hebben ze niet.
Terwijl veel Nederlanders hun afval scheiden, minder vliegen en kiezen voor een dagje zonder vlees, durven politici geen echte keuzes te maken en blijven vervuilende bedrijven winst boven mensen stellen. De levens van miljoenen mensen, en de toekomst van ons allemaal, staan op het spel.
‘Het is onrechtvaardig dat mensen die het minst bijdragen aan klimaatverandering het hardst worden geraakt. Het is een voorbeeld en onderdeel van wereldwijde ongelijkheid. Dit is oneerlijk. We kennen allemaal de uitspraak: ‘Een beter milieu begint bij jezelf’. Dit is absoluut achterhaald. Natuurlijk kunnen we allemaal ons steentje bijdragen, maar uiteindelijk is grote, structurele verandering nodig. Een beter milieu begint bij politieke wil en concrete actie van grootvervuilers,’ zo stelt Marita Hutjes, klimaatexpert Oxfam Novib.
Begin november 2021 komen wereldleiders in Glasgow opnieuw bijeen tijdens de VN-klimaattop. Maar de tijd van praten is voorbij. Als onderdeel van de Klimaatcrisis Coalitie eist Oxfam Novib klimaatactie. Samen met onze supporters gaan we wereldwijd de straat op, virtueel én in het echt tijdens de Klimaatmars op zaterdag 6 november in Amsterdam.
Onze eisen
Rijke landen hebben op de klimaattop van 2015 in Parijs beloofd om ontwikkelingslanden financieel te ondersteunen. Zo kunnen ook arme landen zich wapenen tegen klimaatverandering. Maar dan moeten die rijke landen zich wel aan die afspraken houden - en dat gebeurt lang niet altijd. Nederland levert tot nu toe onvoldoende steun en moet snel actie ondernemen om vanaf 2020 de beloofde klimaatsteun te bieden.
Als we de stijging van de temperatuur kunnen beperken tot maximaal 1,5 graad kunnen we de gevolgen net aan, denken de meeste wetenschappers. Maar met de huidige afspraken over hoe landen het Parijs-akkoord willen naleven, stevenen we echter af op 3 graden opwarming. Met desastreuze gevolgen. Het Nederlandse en internationale klimaatbeleid moet ambitieuzer en streven naar maximaal 1,5 graden opwarming.
Bedrijven moeten bijdragen aan het beperken van klimaatverandering door minder CO2 uit te stoten. Overheden moeten deze ontwikkeling ondersteunen met strengere regels voor het bedrijfsleven om klimaatverandering te beperken. Het wordt de hoogste tijd dat de financiële sector de overgang van fossiele naar duurzame energie financiert.
Sta op en loop virtueel mee met de klimaatmars op www.oxfamnovib.nl/virtueleklimaatmars
De Klimaatcrisis Coalitie is een samenwerkingsverband van Oxfam Novib, Fridays For Future, Greenpeace, Extinction Rebellion, FNV, Fossielvrij NL, Milieudefensie, Grootouders voor het Klimaat en Code Rood en wordt gesteund door tientallen andere organisaties.
Dit is een origineel bericht van Oxfam Novib
Ga naar alle berichten van deze organisatie.