'Slaapmedicatie beperkt herstel, slaaptherapie toegankelijker en effectiever'

07 DEC 2023 12:56 | 2twintig
Dit is een expertquote via ANP Expert Support

Merijn van de Laar

Aanleiding:
Slapen met een pilletje: wat zijn de risico's van benzodiazepinen? - Kassa - BNNVARA

Het gebruik van slaapmedicatie is erg hoog in Nederland. Eén van de redenen daarvoor is dat mensen denken dat de kwaliteit van de slaap verbetert als je een slaappil gebruikt. Niets is minder waar. Benzodiazepines werken vaak een type slaap in de hand waarvan je minder herstelt.

Bij goede slaap zie je dat mensen de slaapcycli normaal doormaken. Benzodiazepines verminderen de duur van de diepe- en droomslaap waardoor fysiek en mentaal herstel vermindert. Diepe slaap is belangrijk voor fysiek herstel en droomslaap voor emotionele verwerking. Een slaappil zorgt ervoor dat je slaapt, maar het lost de reden waarom je niet goed slaapt, niet op.

Ik adviseer slaaptherapie. Slaaptherapie kent een praktische aanpak en leidt in een paar weken tot succes 80-85% van de gevallen. Slaaptherapie is toegankelijk voor iedereen, zo zijn er boeken en video’s van experts, maar kun je ook langsgaan bij de huisarts. Veel huisartsen opgeleid om slapeloosheid te behandelen zonder medicatie. Wie nog een stap verder wil gaan, kan naar een slaapoefentherapeut.

Beter is het om slaapproblemen bij de bron aan te pakken en de oorzaak ervan weg te nemen. Bij slapeloosheid is het belangrijk om naar omstandigheden, voldoende slaperigheid en stress te kijken. Denk aan voldoende beweging, gezond eten en de slaapomgeving.

Iedereen is anders en dat betekent dat het juiste matras en beddengoed heel persoonlijk is. Met de juiste ondersteuning val je makkelijker in slaap en draai je minder, dus slaap je meer door. Kijk of je matras en beddengoed aan vervanging toe zijn, gemiddeld gaat een matras zo’n 8 jaar mee. Stem daarnaast het type beddengoed af op of je veel transpireert of juist kouwelijk bent. En ventileer de kamer, maar maak het niet te koud, want dan ontspant het lichaam onvoldoende en moet het juist werken om een comfortabele temperatuur te bereiken.

Meer binnen de rubriek Zorg