Tom Schlagwein
Aanleiding:
Grote vraag naar gewone cv-ketels: 'Geen geld voor warmtepomp' | RTL Nieuws
De belasting op gas per kubieke meter is in zes jaar tijd meer dan verdubbeld: van 35 cent per kuub gas in 2018 naar 70,5 cent in 2024. Dat is een ruime verdubbeling in zes jaar tijd. Klanten die een cv-ketel hebben verbruiken relatief het meeste gas. Zij voelen deze lastenverzwaring dan ook het meeste in de portemonnee.
Uit onderzoek van RTL blijkt dat er een grote vraag is naar cv-ketels, omdat er geen geld is voor een investering in een warmtepomp. Dit zal verplicht zijn per 2026 voor nieuwe klanten. De groep die de investering niet kán maken voor een warmtepomp, zal hierdoor extra de dupe zijn. Veel klanten schaffen daarom nu nog snel een cv-ketel aan om de wetgeving voor te zijn. Een woordvoeder van Feenstra geeft aan dat de vraag naar cv-ketels op dit moment onverminderd hoog is.
Op de korte termijn is deze ontwikkeling heel begrijpelijk. Volgens Vereniging Eigen Huis kost een nieuwe warmtepomp al snel 6.000 euro. Een cv-ketel kost veel minder (vaak rond de 2.000 euro inclusief installatie). De klanten die de duurdere investering niet kunnen maken zijn hierdoor extra de dupe: de gasbelasting stijgt ieder jaar en de verwachting is dat dit alleen nog maar verder zal stijgen. Klanten die daardoor niet van het gas af kunnen, zullen dit extra gaan merken in de portemonnee.
De verwachting is daarom dat de klanten met een cv-ketel tussen wal en schip zullen raken: de gasbelasting wordt alleen maar hoger. De variabele kosten van een cv-ketel zullen daarmee alleen maar oplopen. Voor wie het kan betalen en het nog overweegt, is het daarom verstandig om toch te overwegen om de duurdere investering te doen in een warmtepomp. Met de stijgende belastingen zal dit zich sneller uitbetalen. Wij raden aan dit mee te nemen in de berekening.
Dit is een origineel bericht van Overstappen.nl
Ga naar alle berichten van deze organisatie.