'Samen houden we Nederland schoon'

19 SEP 2024 16:01 | Verpact
Dit is een expertquote via ANP Expert Support

Hester Klein Lankhorst

Aanleiding:
World Cleanup Day: het is bijna zover! – World Cleanup Day

Fantastisch om te zien met welk enthousiasme grote groepen zich inzetten om de straten en natuur op te schonen. In het voorjaar raapt Nederland zwerfafval tijdens onze Landelijke Opschoondag en tijdens de World Cleanup Day zorgt Nederland voor een schone start van het najaar.

Wij van Verpact streven naar een circulaire verpakkingsketen. Het tegengaan van zwerfafval is daar een belangrijk onderdeel van. Zwerfafval is niet alleen slecht voor het milieu, ook gaan verpakkingen verloren die we graag willen recyclen. Met bijvoorbeeld verpakkingsontwerp, het promoten van meermalige verpakkingen en bewustmakingsacties willen we toe naar 0 procent zwerfafval in 2050.  

Tijdens onze Landelijke Opschoondag worden door heel Nederland opschoonacties georganiseerd om zwerfafval op te ruimen. Het afgelopen voorjaar namen 50.000 mensen deel aan een opruimactie. In 2003 werd de eerste Opschoondag georganiseerd. 

Daarnaast betaalt Verpact ook voor de kosten die gemeenten en gebiedsbeheerders maken voor het opruimen van SUP-verpakkingen in het zwerfafval. Ook vergoedt Verpact voor de verpakkingen die worden weggegooid in de openbare afvalbakken de kosten voor het beheer van deze bakken en de verwerking van deze verpakkingen.

Meer binnen de rubriek Klimaat, milieu en duurzaamheid