Statiegeldsysteem van start: Eerste statiegeldblikjes al ingeleverd

01 APR 2023 14:19 | St. Afvalfonds Verpakkingen

Vanaf vandaag zit er € 0,15 statiegeld op blikjes: goed tegen zwerfafval en goed voor de recycling Alle innameautomaten zijn er klaar voor: ze nemen de statiegeldblikjes in, net zoals de plastic flessen en flesjes met statiegeld. In de winkels zijn in de afgelopen dagen de eerste partijen geleverd met blikjes met statiegeldlogo. Ook zijn de eerste statiegeldblikjes al ingeleverd. De eerste zakken met blikjes worden volgende week verwacht bij de telcentra. Daar worden zakken met flessen en blikjes geteld en gesorteerd zodat ze klaar zijn voor recycling en weer als grondstof kunnen worden gebruikt voor nieuwe verpakkingen.

Snelle instroom statiegeldblikjes

Tijdelijk kan de consument blikjes met en zonder statiegeldlogo tegenkomen. Alleen over de blikjes met logo wordt statiegeld betaald en uitgekeerd. De kassa’s en innameautomaten herkennen de statiegeldblikjes aan de nieuwe streepjescode. De consument kan dit zien of het een verpakking met statiegeld betreft aan het statiegeldlogo op het blikje én op de kassabon.

"Het is fantastisch om te zien dat de eerste lege statiegeldblikjes al worden ingeleverd”, aldus Hester Klein Lankhorst, algemeen directeur van het Afvalfonds Verpakkingen. “Alles is gebaat bij een snelle instroom van de nieuwe statiegeldblikjes. Dit kan natuurlijk niet met één druk op de knop. Het is een complexe operatie met in totaal 2,5 miljard blikjes die jaarlijks op de markt worden gebracht. Daar heeft de hele sector - waaronder producenten, importeurs en supermarkten – keihard samen aan gewerkt.”

Lege blikjes worden in grote volumes en voorbedrukt verkocht aan producenten. Statiegeldblikjes hebben een andere bedrukking nodig (met andere streepjescode en statiegeldlogo). Vanwege de minimale bestelhoeveelheid van leeg blik en van ingrediënten, werken producenten met voorraden, soms wel van enkele maanden. Hierbij is zo goed mogelijk gepland om vanaf 1 april met statiegeldblikjes te starten.

Oude voorraden mogen worden opgemaakt. Het is zonde en onverantwoord om zoveel reeds ingekochte grondstoffen, levensmiddelen en energie te verspillen. Dat past ook niet in de duurzaamheidsgedachte van het statiegeldsysteem.

Consument omarmt statiegeldsysteem

Uit onderzoek blijkt dat tweederde van de Nederlanders op de hoogte is van de invoering van € 0,15 statiegeld op blikjes en driekwart vindt dit belangrijk. Als het gaat om het inleveren van de lege statiegeldblikjes, dan verwachten negen op de tien consumenten dit zeker te gaan doen. Om consumenten te informeren en aan te sporen statiegeldblikjes in te leveren, start Statiegeld Nederland vandaag een grote landelijke campagne. Ook wordt de consument met campagnemateriaal bij de schappen met blikjes en de innameautomaten attent gemaakt op statiegeld.

27.000 innamepunten 

Naast de supermarkt waar de blikjes net zoals de plastic statiegeldflessen ingeleverd kunnen worden, kan de consument met de statiegeldblikjes ook terecht bij tankstations langs de snelweg en op steeds meer NS-stations. Bij deze innamepunten krijg je het statiegeld terug. Ook zijn er innamepunten waar je het statiegeld niet terugkrijgt, maar doneert aan het goede doel. Deze punten vind je bijvoorbeeld bij sportverenigingen, bioscopen en pretparken. In totaal zijn er meer dan 27.000 innamepunten waar je blikjes en flesjes kunt inleveren. Het aantal innamepunten groeit nog steeds.

Statiegeld helpt zwerfafval voorkomen

Statiegeld is een goed middel om zwerfafval terug te dringen. Zo nam het aantal plastic flesjes in het zwerfafval na de komst van statiegeld in 2021 met meer dan 60% af. Het verpakkingsmateriaal dat via het statiegeldsysteem terugkomt, wordt gerecycled. Van flessen kunnen nieuwe flessen worden gemaakt en van blikjes kunnen nieuwe blikjes worden gemaakt.

Over Stichting Afvalfonds Verpakkingen Het Afvalfonds Verpakkingen is namens de bedrijven die verpakte producten op de markt brengen verantwoordelijk voor de inzameling en recycling van die verpakkingen. Ook het statiegeldsysteem valt onder deze verantwoordelijkheid. Het Afvalfonds streeft naar een circulaire economie waarbij verpakkingsmateriaal grondstof is én blijft. Elke verpakking telt! Meer informatie op www.afvalfondsverpakkingen.nl Over het statiegeldsysteem en de campagne Statiegeld Nederland zorgt voor de uitvoering van het statiegeldsysteem voor plastic flessen en blikjes en de landelijke campagne. De ingezamelde verpakkingen worden gerecycled om het materiaal te kunnen gebruiken voor nieuwe flessen en blikjes. Voor meer informatie ga je naar www.statiegeldnederland.nl

Meer binnen de rubriek Klimaat, milieu en duurzaamheid