Voorzichtige prijsstijging en overbieden weer in de lift

06 SEP 2023 08:15 | Ortec Finance

Iets meer dan een jaar geleden bereikte de Nederlandse woningmarkt een voorlopig hoogtepunt. Sindsdien zijn de gemiddelde huizenprijzen op zowel maandniveau als jaarbasis gedaald. Die daling lijkt nu af te remmen, blijkt uit de recentste woningmarktanalyse van Ortec Finance. In juli was er een lichte prijsstijging ten opzichte van juni en voor appartementen werd in de meeste gevallen zelfs weer boven de vraagprijs geboden.

De daling van de gemiddelde huizenprijs die in augustus 2022 inzette nam de afgelopen maanden steeds wat af. Het laagste punt werd bereikt in mei, waarna het indexcijfer in juni en juli licht steeg. Hiermee kwam de gemiddelde huizenprijs iets uit boven het niveau van november 2021. Deze stijging op maandniveau had ook effect op de prijsdaling op jaarbasis. Waar de gemiddelde huizenprijs afgelopen mei 5,87% lager was dan een jaar eerder, was dat in juli 5,7%.

De kentering in de prijsdaling is zichtbaar aan de ombuiging van de neergaande lijn in de grafiek van de prijsontwikkeling hieronder:

Prijsontwikkeling Maandalert woningmarkt sept 2023 (index)

Indexcijfer: huizenprijzen terug op niveau november 2021.

Einde aan bieden onder de vraagprijs?

Ook de biedingen lieten het afgelopen jaar een neergaande lijn zien. Sinds februari werd op geen enkel woningtype meer boven de vraagprijs geboden. Voor verschillende woningtypen lagen de biedingen sindsdien onder de vraagprijs, maar die trend lijkt nu eveneens te keren. In juli werden de meeste hoekwoningen en rijtjeshuizen weer voor de vraagprijs verkocht en bij appartementen kwamen de biedingen in de meeste gevallen boven de vraagprijs uit.

De grafiek met het mediane percentage overbiedingen laat deze ontwikkeling duidelijk zien:

Onderhandeling maandalert woningmarkt sept 2023

Mediane percentage overbiedingen voor appartementen, hoek-, tussen-, twee-onder-een-kap- en vrijstaande woningen.

Juli evenveel transacties als mei

Met 16.500 geregistreerde woningtransacties in juni en 15.000 in juli is het aantal woningtransacties weer wat opgekrabbeld na de dip van januari en februari. Dat in juli minder woningen van eigenaar wisselden dan in juni is een typisch seizoenseffect. In juni worden altijd meer huizen verkocht dan de maand ervoor en erna. Dat is goed zichtbaar in de onderstaande grafiek met het aantal woningtransacties per maand in Nederland van de afgelopen drie jaar.

Transactieaantal maandalert woningmarkt sept 2023

Aantal woningtransacties per maand sinds februari 2020.

Belangrijkste ontwikkelingen woningmarkt

De Maandalert Woningmarkt van Ortec Finance zet de belangrijkste ontwikkelingen op een rij met interactieve kaarten voor de prijsontwikkeling op jaarbasis per provincie en per gemeente, het totaal aantal transacties en het aantal transacties per gemeente inclusief mediane transactieprijs. Bekijk de meest recente Maandalert Woningmarkt

Over Real Estate Valuation

Meer weten over producten en diensten die vastgoedeigenaren, overheden, taxateurs en kredietverstrekkers in Nederland gebruiken om op efficiënte, betrouwbare en transparante wijze vastgoed te waarderen? Kijk op www.ortecfinance.com//vastgoedwaardering

Over Ortec Finance

Ortec Finance is een wereldwijde leverancier van toonaangevende technologie en oplossingen voor het nemen van investeringsbeslissingen. We ontwerpen, bouwen en leveren hoogwaardige softwaremodellen voor asset-liability-management, ex-ante en ex-post risicobeheer, performancemeting, risicoattributie en financiële planning. Onze klanten zijn marktleider op het gebied van pensioenen, sovereign en private wealth, verzekeringen en assetmanagement, maar ook gemeenten en woningcorporaties werken met onze modellen. Ons hoofdkantoor is gevestigd in Rotterdam en we hebben kantoren in Amsterdam, Londen, Toronto, Melbourne, New York en Zürich. www.ortecfinance.com

Meer binnen de rubriek Woningmarkt en vastgoed