Familiefederatie voor Wereldvrede en Unificatie geeft reactie op Aanslag Premier Abe

19 JUL 2022 12:28 | Stichting Familiefederatie voor Wereldvrede en Unificatie

Gapyeong, Zuid-Korea / Amsterdam (Juli 19, 2022) - De Familiefederatie voor Wereldvrede en Unificatie (FWU), internationaal en in Nederland, is heel bedroefd over en zeer geschrokken van het nieuws inzake de fatale aanslag op de voormalige premier van Japan, de heer Shinzo Abe. In verschillende media werd vermeld dat de aanslag gepleegd zou zijn door een zoon van een vrouwelijk lid van de Familiefederatie in Japan. De Familiefederatie betreurt dit alles ten zeerste en biedt de familie van premier Abe, zijn geestverwanten en partijgenoten oprechte deelneming aan. Onze gedachten gaan ook uit naar de dader en zijn moeder, die in een grote tragedie zijn terechtgekomen. 

De politie in Japan heeft laten weten dat de verdachte een hekel had aan een religieuze organisatie, waaraan zijn moeder in het verleden veel had gedoneerd, ondanks hun slechte financiële situatie. De Familiefederatie in Japan heeft bevestigd dat deze vrouw bij hun bekend is en dat er is geschoten op één van haar gebouwen voordat de aanslag op de premier plaatsvond. De Familiefederatie gaat ervan uit dat de haat zich richt op hun organisatie. Ze zijn daarom een intern onderzoek begonnen naar deze rampzalige gebeurtenis. 

In enkele Rally's of Hope, georganiseerd door de Universal Peace Federation (UPF) samen met de Familiefederatie, heeft Premier Abe via een video een vredesboodschap gegeven als één van meerdere sprekers. Enkele mediapartijen vermelden dat de premier vermoord is vanwege banden met de Familiefederatie. Andere berichten in de media bestempelen de moord als een daad van terreur, gepleegd door een geradicaliseerde persoon.  

UPF is een onafhankelijke NGO die een raadgevende rol heeft bij de Economische en Sociale raad van de Verenigde Naties. In de evenementen, die zij organiseert, worden sprekers uitgenodigd vanwege hun deskundigheid en/of hun bijzondere rol als leiders in de wereld. Tussen de Japanse premier en UPF was verder geen directe band, ook niet met de FWU. 

De politie in Japan is bezig met een uitvoerig onderzoek.Lokale vertegenwoordigers van de FFWPU hebben aangeboden hun volledige samenwerking te geven. De FFWPU vraagt media om over dit zeer tragisch voorval nauwkeurig, onpartijdig en objectief te berichten. 

In de praktijk van de vredesinitiatieven van FWU en UPF vormen haat- en wrokgevoelens  grote obstakels, die leiden tot destructieve daden. Naar aanleiding van dit vreselijke incident, hebben leden van de Familiefederatie verklaard nog meer hun best te doen om te helpen haat om te buigen naar constructieve samenwerking.   

Meer binnen de rubriek Religie en theologie