Ymke Fokma nieuw lid raad van bestuur LUMC

04 OKT 2024 12:05 | Leiden University Medical Center (LUMC)

Op 1 april 2025 start Ymke Fokma (1973) als lid raad van bestuur van het LUMC. Zij vervangt Frida van den Maagdenberg, die op 1 februari 2025 stopt als lid raad van bestuur en CFO.

Momenteel is Ymke lid van de raad van bestuur van het Antoni van Leeuwenhoek/ Nederlands Kanker Instituut in Amsterdam, waar zij verantwoordelijk is voor financiën, data en digitalisering, bedrijfsvoering en personeel en organisatie. Voor haar start in 2021 bij het AvL/NKI bekleedde zij de functie van lid raad van bestuur bij het Dijklander Ziekenhuis (Hoorn en Purmerend). Eerder was zij directeur bedrijfsvoering bij het AMC in Amsterdam. Daarnaast brengt Ymke ervaring mee vanuit haar tijd bij zorgverzekeraar Achmea en The Boston Consulting Group. Naast haar bestuursfuncties is zij ook actief als toezichthouder.

Jacques van den Broek, voorzitter raad van toezicht: "Met de komst van Ymke voegen we kennis op het snijvlak van zorg, financiën, big data en bedrijfsvoering toe aan onze raad van bestuur”.

Douwe Biesma, voorzitter van de raad van bestuur, is blij met deze aanstelling: “De bestuurlijke ervaring en brede achtergrond in de zorg, onderwijs en onderzoek die Ymke meebrengt helpt ons om verder te bouwen aan een toekomstbestendig en innovatief LUMC, zoals verwoord in ons strategisch plan ‘door gezondheid gedreven’. We kijken uit naar haar komst”.

Ymke kijkt uit naar haar rol in het LUMC: “Ik heb veel zin om te starten in het LUMC en samen te werken met zoveel betrokken collega’s. Het LUMC is een innovatieve organisatie waar zorg, onderzoek en opleiding centraal staat en daar draag ik graag een steentje aan bij.”

De samenstelling Raad van Bestuur per 1 april 2025 wordt als volgt:

Dhr. prof. dr. D.H. (Douwe) Biesma, voorzitter

Dhr. prof. dr. M.J. (Martin Jan) Schalij

Mw. prof. dr. M.E.J. (Marlies) Reinders

Mw. drs. Y.F (Ymke) Fokma


Meer binnen de rubriek Zorg