Clarice Gargard, in het normale leven journalist, columnist, programmamaker en VN Vrouwenvertegenwoordiger transformeert dinsdag 5 februari voor even tot graffitikunstenaar. In de ochtend, op het Museumplein, hanteert zij een hogedrukspuit om met reverse graffiti de resultaten van een onderzoek door Mama Cash naar de positie van vrouwen in de Nederlandse kunst en cultuursector publiek te maken. In Rotterdam doet Olave Basabose, transgender rechten activist, schrijfster en feministe hetzelfde en in Utrecht gaat Prof. dr. Rosemarie Buikema, hoogleraar Kunst, Cultuur en Diversiteit en tevens leidinggevende aan de leerstoelgroep Genderstudies van de Universiteit Utrecht aan de slag.
Met Internationale Vrouwendag op komst, nam Mama Cash de positie van vrouwen in de Nederlandse kunst en cultuur onder de loep. We deden een meta-analyse van bestaand onderzoek naar de positie van vrouwelijke makers in de Nederlandse muziek, beeldende kunst, literatuur en podiumkunsten. In veel disciplines is in de afgelopen jaren de (scheve) genderverhouding gemeten.
Bij Nederlandse grootste popfestivals is het droevig gesteld: slechts 3% van de headliners is vrouw. Maar ook als het gaat om beeldende kunst komen vrouwen nauwelijks uit de verf: uit onderzoek onder 8 bekende Nederlandse musea blijkt dat van de tentoongestelde werken slechts 13% van vrouwen is. In de Nederlandse literaire canon is slechts 16% van de werken van de hand van een vrouw. En geen van de symfonieorkesten heeft een vrouwelijke dirigent.
Gargard, Basabose en Buikema vragen op straat aandacht voor de schrijnende percentages van vrouwen in de kunst en cultuursector. En op het Feminist Festival op Internationale Vrouwendag schijnt Mama Cash de spotlights op het werk van feministische kunstenaars en activisten. Want zoals de Amerikaanse auteur, professor, feminist en activist bell hooks zei: “The function of art is to do more than tell it like it is - it’s to imagine what is possible.”
Het Mama Cash Feminist Festival vindt dit jaar voor de vierde keer plaats en heeft op 8 maart programmering in het Stedelijk Museum Amsterdam, WORM (Rotterdam), Centraal Museum (Utrecht) en het Harmoniegebouw (Groningen). Een greep uit het programma in Amsterdam:
Zie voor meer informatie: https://www.mamacash.org/nl/feminist-festival
Dit is een origineel bericht van Mama Cash
Ga naar alle berichten van deze organisatie.