Stedelijk Museum wordt canvas voor streetart om aandacht te vragen voor geweld tegen vrouwen
Op 8 maart 2019, Internationale Vrouwendag, zal de Braziliaanse kunstenares Panmela Castro een graffiti kunstwerk maken op de glazen wand van het Stedelijk Museum. Dit doet ze in het kader van het Mama Cash Feminist Festival. Tijdens dit festival staan vrouwelijke kunstenaars en activisten centraal in het Amsterdamse museum, evenals in het Centraal Museum Utrecht, WORM Rotterdam en in het Groningse Harmoniegebouw.
Graffiti tegen geweld
Panmela Castro, oprichtster van Rede NAMI, heeft een missie. In thuisland Brazilië gebruikt de groep graffiti om de discussie over geweld tegen vrouwen aan te zwengelen. Maar niet alleen in Rio de Janeiro kleuren Castro’s kunstwerken de stad. Op 8 maart hanteert zij de spuitbussen ook om de glazen wand van het Stedelijk Museum Amsterdam te verfraaien en aandacht te vragen voor geweld tegen vrouwen en de kracht van creatieve expressie van feministische activisten aan te tonen.
Creatief omdat het moet
Volgens Emma Herman, organisator van het Mama Cash Feminist Festival weten feministen als geen ander hoe ze beperkte ruimte en bronnen creatief moeten gebruiken: “Nu de ruimte voor een tegengeluid wereldwijd afneemt door de groei van populisme, nationalisme en conservatisme, wordt de rol van kunst steeds belangrijker.” Het speelt volgens Herman een cruciale rol bij veranderingen in de samenleving. Simpel gezegd: feministen zijn creatief omdat ze wel moeten, of om de woorden van de Amerikaanse auteur, professor, feminist en activist bell hooks te gebruiken: “The function of art is to do more than tell it like it is - it’s to imagine what is possible.”
CreatEquality in vier steden
Daarom organiseert Mama Cash op 8 maart voor het vierde jaar op rij het Mama Cash Feminist Festival.
Stedelijk Museum Amsterdam: Naast de live graffiti door Panmela Castro staan in het Stedelijk Museum Amsterdam ook de tentoonstellingen Spirits of the Soil van Raquel van Haver (winnares van de Koninklijke Prijs voor Vrije Schilderkunst) en Pinball Wizard: The Work and Life of Jacqueline de Jong centraal. Deze twee bijzondere kunstenaars uit totaal verschillende generaties gaan in gesprek met andere kunstenaars, curatoren en bezoekers. Media disruptors Clarice Gargard en Hasna El Maroudi lanceren hun nieuwe concept: Lillith, een media platform dat gezicht geeft aan een nieuwe feministische golf. Ook is het in het Stedelijk mogelijk om onder leiding van een speciaal team van de Blikopeners en graffitikunstenaar Mick la Rock je eigen feminist bag te maken.
Centraal Museum Utrecht: Voor de vierde editie van het Mama Cash Feminist Festival is Mama Cash ook een samenwerking aangegaan met MOED, rondom hun tentoonstelling MOED: Wat niet gezien wordt in het Centraal Museum Utrecht. Daar vindt bovendien een publiek programma plaats met diverse performances, live art, muziek en speciale rondleidingen door het MOED team, met o.a. Prof. Dr. Rosemarie Buikema (hoogleraar Kunst, Cultuur en Diversiteit aan de Universiteit Utrecht), Jessica de Abreu (mede-oprichter Black Archives), Babs Gons (performer en theatermaker) en muziek door een van de Nederlandse groepen die Mama Cash financiert: FWD: Gher Space.
WORM Rotterdam: In Rotterdam werkt Mama Cash opnieuw samen met het funky en fantastische WORM voor hun jaarlijkse RE#SISTER-evenement. De editie van dit jaar draait om het thema: Bodies of Knowledge. Een term die verwijst naar de vaardigheden die vereist zijn om in een bepaald gebied of een bepaalde branche te werken. Maar we benadrukken ook de fysieke betekenis: wat communiceren lichamen, wat representeert een lichaam? Elk lichaam heeft ruimte nodig. Maar mag elk lichaam ruimte innemen? Diverse mensen zullen hun licht laten schijnen op deze vragen. Olave Basabose, jurist en schrijver, interviewt in een XL versie van haar ‘Olave talks’ Happy Mwende Kinyili, Director of Programmes van Mama Cash. Verwacht pizza en sigaren, elektronische muziek, discussies met experts, een zine-workshop, stencil-kunst en dans door Kiki House of Angels en Kiki House of Major.
Harmoniegebouw Groningen: Groningen pakt op Internationale Vrouwendag groots uit met een programma vol activisme en activiteiten, te beginnen met een rave om 7 uur ’s ochtends. In de loop van de dag zullen ook lezingen (met o.a. activist Chihiro Geuzebroek van Climate Liberation Bloc met een confronterende vertelling over inheemse, vrouwelijke milieuactivisten), workshops, spoken word performances en de stadswandeling Vrouwen op de Kaart plaats vinden.
Samen vormen deze programma’s het jaarlijkse Mama Cash Feminist Festival, onderdeel van het CreatEquality project, dat mogelijk gemaakt wordt door de Nationale Postcode Loterij.
Voor meer informatie zie: https://www.mamacash.org/nl/feminist-festival
Dit is een origineel bericht van Stichting Mama Cash
Ga naar alle berichten van deze organisatie.