Slechts 13% van de tentoongestelde werken in Nederlandse musea zijn door vrouwen gemaakt, blijkt uit onderzoek. Ook in andere disciplines stemt de positie van vrouwen in de Nederlandse kunst en cultuur niet optimistisch. Het Mama Cash Feminist Festival op 8 maart, Internationale Vrouwendag, biedt daarom een podium voor het werk van feministische kunstenaars en activisten.
Mama Cash deed een meta-analyse van bestaand onderzoek naar de positie van vrouwelijke makers in de Nederlandse muziek, beeldende kunst, literatuur en podiumkunsten. Om vergelijkbare cijfers te krijgen vulde Mama Cash deze data op punten aan met eigen tellingen. In veel disciplines is de afgelopen jaren de (scheve) genderverhouding gemeten. Ondervertegenwoordiging op basis van andere kenmerken zoals kleur is tot nu toe veel minder in kaart gebracht. Nancy Jouwe, cultuurhistoricus en bestuurslid van Mama Cash, zei in de Volkskrant over het belang van het turven: ‘Dan weet je waar je het over hebt. Er wordt te makkelijk gezegd: wij kijken naar kwaliteit. Maar dan krijg je echt niet zulke scheve verhoudingen.’
Bij Nederlands grootste popfestivals is het vooral droevig gesteld: slechts 3% van de headliners is vrouw. In de Nederlandse literaire canon is maar 16% van de werken van de hand van een vrouw en 17% van de choreografen bij dansgezelschappen is vrouw. Gelukkig geven de laatste cijfers van galeries en uitgeverijen wel reden tot voorzichtig optimisme.
We missen veel moois en belangrijks wanneer het werk van vrouwelijke makers geen podium krijgt. Kunst is immers geen frivoliteit. En creativiteit geen luxe. Veel te vaak is creatieve expressie nog slechts de enige manier waarop vrouwen, meiden, transgender en intersekse personen zich kunnen verzetten tegen het zwijgen dat hen vaak wordt opgelegd. Zo gebruikt Rede NAMI, een Braziliaanse groep activisten die steun van Mama Cash kreeg, graffiti om geweld tegen vrouwen onder de aandacht te brengen bij een breed publiek.
Daarom organiseert Mama Cash op 8 maart voor het vierde jaar op rij het Mama Cash Feminist Festival. Op Internationale Vrouwendag schijnen wij de spotlight op het werk van feministische kunstenaars en activisten zoals Raquel van Haver (winnares van de Koninklijke Prijs voor Vrije Schilderkunst), Panmela Castro (Braziliaanse activist en graffiti artiest), Clarice Gargard (VN Vrouwenvertegenwoordiger) en vele anderen.
Het Mama Cash Feminist Festival heeft op 8 maart programmering in het Stedelijk Museum Amsterdam, WORM (Rotterdam), het Harmoniegebouw (Groningen) en Centraal Museum Utrecht.
Zie voor meer informatie over het Mama Cash Feminist Festival: https://www.mamacash.org/nl/feminist-festival
Zie voor meer informatie over de onderzoeksresultaten: https://www.mamacash.org/nl/vrouwen-in-kunst-en-cultuur-zwaar-ondervertegenwoordigd
Dit is een origineel bericht van Stichting Mama Cash
Ga naar alle berichten van deze organisatie.