Hebben we over dertig jaar nog voldoende schoon drinkwater in Nederland?

15 AUG 2024 15:32 | Traffic Family

We maken ons in Nederland eigenlijk nooit zorgen over de kwaliteit van het drinkwater dat uit de kraan stroomt. Incidenteel zijn er wel eens situaties dat er een probleem is, meestal met de poepbacterie. Dan moeten inwoners van een bepaalde regio het drinkwater koken. Maar langer dan een paar dagen duurt dat meestal niet. Toch zijn er wel degelijk zorgen over het drinkwater in Nederland. We gebruiken met zijn allen steeds meer water en het wordt steeds lastiger om het water goed te zuiveren. Hierdoor zal de prijs van drinkwater de komende jaren zeker verder stijgen. Ook moeten we nadenken over het watergebruik. Drinkwater is immers niet overal voor nodig.

De kwaliteit van het drinkwater

De kwaliteit van het drinkwater in Nederland wordt voortdurend gecontroleerd. Dagelijks worden er monsters genomen om ervoor te zorgen dat we het water uit de kraan zonder problemen kunnen drinken. Wel zit er verschil in het water, afhankelijk van waar je woont. Soms is het water ‘harder’, er zit meer kalk in. Je merkt dat als je de verwarmingselementen van apparaten bekijkt, die kunnen meer kalkaanslag bevatten. Als je dit wilt voorkomen, dan kun je een waterontharder van Omegawater.nl installeren. Die zuivert het merendeel van de kalk uit het water voordat het uit de kraan stroomt.

Regenwater inzetten

We gebruiken regenwater nu vooral om de tuin te besproeien als het in de zomer langdurig droog is. In veel tuinen staat een regenton en dat water komt goed van pas voor het gazon en de planten. Maar regenwater kan voor meer doeleinden worden ingezet. In België worden bij steeds meer woningen ondergrondse reservoirs aangelegd om regenwater op te vangen. Dit water wordt gebruikt om het toilet door te spoelen, voor de wasmachine en de vaatwasser. Regenwater kan ook zonder problemen worden gebruikt om te douchen, op voorwaarde dat je het water niet drinkt, hoewel het risico dat je daar ziek van wordt niet heel groot is. Het is natuurlijk best zonde om regenwater niet te gebruiken. Daar komt bij dat het tot problemen kan leiden als het lang of hard regent. Nu is het natuurlijk wel zo dat je niet al het regenwater van een stortbui kunt opvangen. Ook als het een paar dagen achter elkaar flink regent kan dit leiden tot wateroverlast.

Het is onvermijdelijk dat er in de toekomst maatregelen genomen moeten worden om te waarborgen dat er geen tekort aan drinkwater gaat ontstaan. Ook moeten we er rekening mee houden dat de prijs omhoog gaat. Zuinig doen met drinkwater is natuurlijk een maatregel die je zelf kunt nemen. Korter douchen, alleen de tuin sproeien als het echt nodig is en apparaten gebruiken die niet alleen zuinig zijn met stroom maar ook met water zijn daar prima maatregelen voor. De overheid garandeert dat we ons nooit zorgen hoeven te maken dat er op een dag geen schoon water meer uit de kraan zal stromen.

Meer binnen de rubriek Klimaat, milieu en duurzaamheid