'Storm Éowyn onderstreept wat VK kan leren van Nederland qua watermanagement'

24 JAN 2025 09:45 | HaskoningDHV Nederland
Dit is een expertquote via ANP Expert Support

Jaap Flikweert

Aanleiding:
Mogelijk zwaarste storm ooit op Britse eilanden, Nederland krijgt 'schampschot' | Buitenland | NU.nl

Storm Éowyn bereikt vandaag met orkaankracht de kust van het Verenigd Koninkrijk en Ierland. De Ieren hebben het advies gekregen binnen te blijven en scholen zijn uit voorzorg gesloten. Waar het in Nederland gemiddeld eens in de 50 jaar ernstig misgaat, gebeurt dit in Engeland gemiddeld eens in de 2 jaar.

Omdat de Engelse bevolking veel groter is dan de Nederlandse, treft het relatief gezien minder mensen en is de schade een veel kleiner deel van het BNP dan het hier zou zijn. Dat maakt enorm uit. In Nederland lopen 10 miljoen mensen risico en heb je direct een miljard euro schade per jaar als je het watermanagement niet op orde hebt. De Engelse drainage boards zijn vergelijkbaar met een Nederlands waterschap van 50 jaar geleden. Het zijn kleine organisaties met relatief weinig geld en weinig armslag.

Nederlandse kennis in Engels landschap

Nederlandse waterschappen zijn niet vergelijkbaar met het Britse model. In ons land is duidelijk dat water een 'matter of survival' is; er is politiek profiel en budget beschikbaar en we investeren in innovatie. Bijvoorbeeld bij Nederland Rivierenland en het project de Meanderende Maas.

In Engeland is de realiteit dat niet al het water verdedigd kan worden; mensen moeten leren leven met overstromingen en huizen moeten worden verplaatst. Toen ik bij de overstromingen in 2014 commentaar mocht geven op Channel4, was mijn belangrijkste advies: 'double your budgets', en dat deden ze. Het Nederlandse model is in Engeland niet letterlijk te kopiëren, dat zou veel te complex en te duur worden in zo'n groot land. Maar je kunt de Nederlandse kennis wel aanpassen naar de Engelse setting.

Het dorpje Fairbourne in Wales is exemplarisch; met zeespiegelstijging is het dorpje niet langer te handhaven en staat het over 30 jaar onder zeeniveau. Als je zolang wacht, dan is er kans op een ramp. Je moet dus zorgen dat mensen nu al gaan verhuizen en zo anticiperen op het stijgende water.

Over Jaap Flikweert: Als Leading Professional Coast Resilience werk ik al 26 jaar in Engeland. In 1994 begon ik met werken voor Royal HaskoningDHV op het gebied van kustbescherming en overstromingsrisicobeheer. Mijn werk is om Nederlandse (water) innovaties te vertalen naar de Britse situatie. Bereik Jaap Flikweert direct via: jaap.flikweert@rhdhv.com en +44 7887632814 Press@rhdhv.com is ons algemene mailadres voor pers

Meer binnen de rubriek Klimaat, milieu en duurzaamheid