Jubilerend CIOS organiseert projectweek Vitaliteit in de Buurt

08 JUN 2023 09:07 | Nova College CIOS Haarlem Hoofddorp

Het CIOS leidt sportprofessionals op die bijdragen aan een gezonde en sportieve samenleving. Dat begon in 1948 op Duinlust in Overveen. Daarmee is het huidige CIOS Haarlem Hoofddorp, inmiddels onderdeel van het Nova College, de oudste opleiding voor sport en bewegen in Nederland. Bij het 75-jarig bestaan besteedt CIOS Haarlem Hoofddorp op verschillende manieren aandacht aan het belang van sport en bewegen, onder meer met de projectweek ‘Vitaliteit in de Buurt’ van 19 tot en met 23 juni.

“Vitaliteit is wat ons elke dag letterlijk en figuurlijk beweegt “, zo vertelt Hans Gootjes, directeur van Nova College CIOS Haarlem Hoofddorp. “De studenten die wij opleiden zijn de sport- en beweegprofessionals van morgen. Ons werkveld is breed en veelzijdig: sportscholen en -verenigingen, buitensportbedrijven, gemeenten, (jeugd)hulpverlening, buitenschoolse opvang en onderwijs. Daarmee dragen onze studenten bij aan een gezonde leefstijl en samenleving.”

Activiteiten voor diverse doelgroepen

“Dat doen we met en vooral ook ín de praktijk. Juist in dit jubileumjaar willen we dat laten zien. Onder meer in de projectweek Vitaliteit in de Buurt, waarin circa 900 van onze studenten met hun docenten vitaliteitsactiviteiten organiseren voor diverse doelgroepen in de gemeenten Haarlem en Haarlemmermeer. Van kinderen in de buitenschoolse opvang tot ouderen met dementie in een zorgcentrum.”

“Middenin de week op woensdag 21 juni nodigen we kinderen en buurtbewoners bij ons uit. Zo hebben we basisscholen uit de omgeving van onze CIOS-locatie in Haarlem uitgenodigd voor een ochtend vol sport en spel. Hierbij zijn bekende en succesvolle sporters aanwezig, die zelf ooit hun opleiding aan het CIOS volgden. Zoals Guus Hiddink, Claudia Zwiers, Kenneth Leeuwin, Kim Lammers en Daphne Koster. ’s Middags zijn de buurtbewoners welkom voor een programma vol vitaliteitsactiviteiten.”

CIOS75 looproute

“Bovendien hebben we een CIOS75 looproute uitgezet van 7,5 kilometer, die de huidige CIOS-locatie in Haarlem verbindt met Duinlust in Overveen, de plek waar het CIOS is begonnen. Buren en iedereen die in de buurt is kunnen de route lopend of hardlopend afleggen. Er is een social media challenge aan verbonden, waarbij een vitaliteitspakket is te winnen. We dagen iedereen uit om mee te doen aan deze challenge, die mooi aansluit bij waar we ons al 75 jaar voor inzetten: zoveel mogelijk mensen in beweging krijgen!.”

De projectweek Vitaliteit in de Buurt vindt plaats van 19 tot en met 23 juni, op de CIOS locaties Haarlem (Kennemer Sportcenter) en Hoofddorp (Sportcomplex Koning Willem-Alexander). Meer informatie is te vinden op webpagina www.novacollege.nl/cios75.

Meer binnen de rubriek Onderwijs