Toekomst paralympische topsport: van gelijk, naar gelijkwaardig en samen

31 MRT 2022 07:00 | NLsportraad

De positie van de paralympische topsport moet net zo volwassen en krachtig zijn als die van de olympische topsport. De voorzieningen voor beide vormen van topsport zijn nu gelijk, maar dat leidt nog niet altijd tot gelijkwaardigheid. Inclusieve topsport is de stip die de Nederlandse Sportraad (NLsportraad) aan de horizon zet. De raad adviseert de minister voor Langdurige Zorg en Sport van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport om de regie te nemen en van Nederland een gidsland op dit gebied te maken. Het advies ‘Gelijkwaardig en inclusief – advies over de doorontwikkeling van paralympische topsport’ is vandaag door de NLsportraad gepubliceerd.

De NLsportraad constateert dat de paralympische topsport in Nederland (grotendeels) over gelijke voorzieningen beschikt als de olympische topsport. Maar gelijk is niet hetzelfde als gelijkwaardig. Gelijkwaardig betekent juist dat er specifieke voorzieningen zijn waar dat nodig is. Het huidige gebrek aan gelijkwaardigheid wordt bijvoorbeeld gekenmerkt door de deels onzichtbare financieringsstromen voor paralympische topsport. Andere voorbeelden zijn de geringe mate waarin paralympische topsport is opgenomen in reguliere sportevenementen en de ontbrekende media-aandacht – los van de Paralympische Spelen. 

Voorzitter Michael van Praag: “Paralympische topsporters zijn een rolmodel voor de samenleving als het gaat om grenzen verleggen en meedoen. Zij zijn een inspiratiebron voor velen. Maar er is voor hen nog een wereld te winnen als het gaat om gelijkwaardigheid met de olympische topsport. Kijk alleen al naar de beperkte media-aandacht voor paralympische topsport en daarmee de onbekendheid bij het publiek. De Paralympische Spelen zijn het enige wat we zien, maar die worden gehouden als alle andere sporters al lang weer thuis zijn. Er is echt verandering nodig”. 

Om de paralympische topsport door te ontwikkelen zijn structurele investeringen nodig. Er zijn onder meer middelen nodig voor de professionalisering van de classificatie, gelijkwaardige ondersteuning van (aankomende) paralympische sporters en voor het stimuleren van paralympische topsport in topsportevenementen. Het gaat om extra middelen, ze mogen dus niet ten koste gaan van de bestaande financiering van topsport. Daarnaast adviseert de raad om de zichtbaarheid en inclusiviteit van de paralympische topsport te vergroten. Een suggestie is de naam van het Nederlands Paralympisch Comité terug te laten komen in NOC*NSF en het voortaan NOPC*NSF te noemen.

Meer binnen de rubriek Sport