'Minister schetst met top-100 incompleet beeld van stikstofprobleem'

14 APR 2022 09:26 | ANP Expert Support

Dit is een expertquote van Anna Collignon, Stibbe, in het kader van ANP Expert Support. U kunt dit bericht, of delen hiervan gebruiken op uw kanalen. Aanleiding: Top-100 van stikstof- en ammoniakuitstoters gepresenteerd | NOS

Minister voor Natuur en Stikstof Van der Wal stuurde een top-100 met de grootste stikstofuitstoters naar de Kamer. De brief schetst geen compleet beeld van de veroorzakers van het stikstofprobleem in Nederland. Of een natuurgebied last heeft van stikstof hangt namelijk vooral af van de neerslag (ook wel ‘depositie’ genoemd). En daarvoor is niet alleen de omvang van de uitstoot bepalend.

Ammoniak en stikstofoxide

Veel factoren bepalen de neerslag van stikstof in een natuurgebied en de schade die een gebied daardoor lijdt. Zo is er een verschil tussen ammoniak en stikstofoxide. Op de lijst met ammoniakuitstoters staan veel agrarische bedrijven. Bij stikstofoxiden gaat het vooral om industrie en andere bedrijvigheid. Zowel stikstofoxide als ammoniak zorgt voor stikstofverbindingen die schadelijk kunnen zijn voor de natuur. Maar de eigenschappen verschillen behoorlijk, en daardoor de effecten ook. De absolute cijfers op de twee lijsten zijn daardoor niet goed met elkaar te vergelijken.

Plek en afstand

De plek van de uitstoot en de afstand tot natuurgebieden hebben belangrijke invloed op de neerslag. Dat geldt ook voor de manier waarop de uitstoot plaatsvindt. Het maakt bijvoorbeeld verschil of uitstoot via een schoorsteen plaatsvindt of bij het uitrijden van mest. Verder verschilt per gebied of stikstofoverbelasting tot schade leidt. De aanwezige flora en fauna bepalen de stikstofgevoeligheid van een natuurgebied.

Op orde krijgen

De brief gaat niet in op de stikstofneerslag die de uitstoters veroorzaken in natuurgebieden en de effecten daarvan. Van der Wal zegt in de Kamerbrief dat die niet bekend is. Dat moet nog ‘goed op orde’ worden gekregen. Hier wringt toch inmiddels wel de schoen. De stikstofuitspraken van de Raad van State zijn al weer van bijna drie jaar geleden. In die periode is te weinig gebeurd. De onzekerheid waarmee veel bedrijven te maken hebben is toegenomen. En op het gebied van natuurherstel is nog geen sprake van een grote inhaalslag. Dat alles leidt tot talloze rechtszaken. Rechters doen dan ook al langer een dringend beroep op de wetgever om knopen door te hakken.

Hoofdlijnen toekomst

De hoofdlijnenbrief die Van der Wal op 1 april aan de Tweede Kamer stuurde, geeft een inkijkje in de plannen. Daaruit lijkt af te leiden dat de nieuwe Minister pijnlijke keuzes niet uit de weg zal gaan, als dat nodig is. De brief laat ook zien dat Den Haag en provincies de tijd nemen. Het is te hopen dat dat niet weer drie jaar is.

Anna Collignon is advocaat en partner bij Stibbe. Vanuit haar specialisme omgevingsrecht, toezicht en handhaving adviseert zij over milieuvraagstukken zoals het verkrijgen van vergunningen en de invloed van het Activiteitenbesluit, stikstof-gerelateerde vraagstukken en vragen over overige emissies naar de lucht, zoals van zeer zorgwekkende stoffen.

Meer binnen de rubriek Stikstof