'Een keurmerk betekent nog niet dat een organisatie foutloos is'

01 JUL 2024 11:37 | Wissenraet Van Spaendonck
Dit is een expertquote via ANP Expert Support

Jolet Woordes

Aanleiding:
Europa maakt einde aan ineffectieve duurzaamheidskeurmerken

In de wereld van zelfregulering zijn controlemechanismen essentieel om de kwaliteit te waarborgen en de geloofwaardigheid van keurmerken en certificeringen te behouden. Het is belangrijk om te erkennen dat zelfs gecertificeerde bedrijven en professionals fouten kunnen maken. Het herstellen en leren van deze fouten is een integraal onderdeel van zelfregulering.

Hoewel keurmerken en certificeringen aangeven dat een organisatie voldoet aan bepaalde normen, betekent dit niet dat ze foutloos zijn. Zelfs met deze labels kunnen incidenten optreden, en daarom is een adequate controle cruciaal. Dit omvat niet alleen reguliere inspecties maar ook het vermogen om fouten te herstellen en te leren van incidenten.

Een uitdaging binnen zelfregulering is het verschil in betrokkenheid tussen verschillende organisaties. Sommige zijn toegewijd aan verbetering en voldoen aan de normen, terwijl anderen terughoudend zijn om deel te nemen vanwege kosten of andere redenen. Dit gebrek aan uniformiteit kan reputatieschade veroorzaken in de hele sector.

Om dit aan te pakken, moeten brancheorganisaties en keurmerkverleners streven naar een breder draagvlak voor zelfregulering. Dit begint met het betrekken van belanghebbenden vanaf het begin, om ervoor te zorgen dat de normen en controles aansluiten bij hun behoeften en verwachtingen. Communicatie, zowel met consumenten als met bedrijven, is cruciaal om het begrip en de acceptatie van zelfregulering te vergroten.

Een ander aspect van controle is de kwaliteit van de keurmerken zelf. Accreditatie-instellingen spelen hierin een belangrijke rol door de normen en procedures van keurmerken te beoordelen en te certificeren. Hoewel niet alle keurmerken geaccrediteerd hoeven te zijn, is dit vaak een teken van betrouwbaarheid en conformiteit aan strenge standaarden.

Het gebrek aan inspecteurs en auditoren vormt echter een uitdaging voor de controle in verschillende sectoren. Het is van vitaal belang om te zorgen voor voldoende gekwalificeerd personeel om inspecties uit te voeren en de naleving van normen te waarborgen. Dit vereist niet alleen investeringen in opleidingen maar ook het creëren van aantrekkelijke werkomgevingen binnen inspectie-instellingen.

Al met al is effectieve controle een cruciaal aspect van zelfregulering, waarbij nauwe samenwerking tussen belanghebbenden, consistente communicatie, en de waarborging van de kwaliteit van keurmerken essentieel zijn om het vertrouwen in zelfregulering te behouden en te versterken.

Meer binnen de rubriek Algemeen nieuws