'Europees herstelfonds draagt bij aan de ontwikkeling van quantum in Nederland'

22 SEP 2023 09:43 | Europese Commissie

Dit is een expertquote van Freek Janmaat, Economisch analist, Europese Commissie.

U kunt dit bericht, of delen hiervan gebruiken op uw kanalen, met vermelding van de naam van de expert en organisatie. Aanleiding: Hoe Qblox en Demcon samenwerken aan Delfts fieldlab en wereldwijde quantumrevolutie - InnovationQuarter

Vandaag brengt directeur-generaal Roberto Viola van de Europese Commissie een bezoek aan Quantum Delta NL. Quantum Delta NL is een project uit het Nationaal Groeifonds en richt zich op het versterken van het Nederlandse quantum-ecosysteem van computers, netwerken en sensoren. Quantum Delta NL is onderdeel van het Nederlandse Herstel-en Veerkrachtplan en krijgt in totaal 263,9 miljoen euro subsidies uit het EU-herstelfonds uitgekeerd indien voortgang is geboekt op aan aantal terreinen zoals het opzetten van een pre-seed faciliteit voor start-ups, de ontwikkeling van een R&D-netwerk, het verlenen van beurzen voor promovendi en investeringen in de Nanolab Cleanroom.

5,4 miljard euro aan subsidies

De Europese Herstel- en Veerkrachtfaciliteit (het herstelfonds) is in het leven geroepen voor economisch herstel na de coronapandemie. Het Nederlandse Herstel- en Veerkrachtplan wordt ingezet voor een aantal zeer relevante onderwerpen, zoals de klimaattransitie, digitalisering en arbeidsmarkthervorming. Voor alle investeringen en hervormingen zijn mijlpalen en doelstellingen vastgesteld die moeten worden gerealiseerd voordat het Europese geld kan worden uitgekeerd.

De maatregelen in het Nederlandse herstelplan zijn grotendeels gebaseerd op de economische en sociale aanbevelingen die de Europese Commissie jaarlijks doet. Onlangs diende Nederland een verzoek in voor een uitbreiding van het nationale herstelplan met subsidies voor energiebesparingsmaatregelen en de overgang naar hernieuwbare energie. Als dit verzoek wordt goedgekeurd kan Nederland aanspraak maken op in totaal 5,4 miljard euro aan subsidies.

Meer binnen de rubriek IT, tech en social media