Jongeren die onder invloed rijden, hebben het idee dat hun vrienden dit gedrag oké vinden

04 JUL 2024 08:00 | Stichting Teamalert

Utrecht - Uit resultaten van recent onderzoek van TeamAlert blijkt dat bijna alle  jongeren rijden onder invloed niet oké en niet normaal vinden. Hiermee wordt het idee  dat drugsgebruik in het verkeer steeds vaker geaccepteerd wordt door jongeren weerlegd. Toch blijkt dat rijden onder invloed van drugs wel voorkomt en dat  jongeren de risico’s onderschatten. Vandaag start de Rij drugsvrij-campagne van  TeamAlert om drugsgebruik in het verkeer tegen te gaan. Het is cruciaal om jongeren  de juiste kennis en handvatten te geven voor veilige keuzes in het verkeer.

Rij drugsvrij-campagne nog steeds relevant

Het onderzoek biedt waardevolle inzichten in jonge drugsgebruikers en ondersteunt de  campagne die vandaag van start gaat met een kick-off in Groningen. Jongeren zien potentie  in een campagne met korte video’s, meer kennis over wachttijden na drugsgebruik en de  effecten per drugssoort op de rijvaardigheid. Tijdens de kick-off gaan jongerenvoorlichters in  gesprek met jongeren uit de binnenstad en stimuleren hen om altijd een veilige rit naar huis  te regelen. 

Saar Hadders, onderzoekster bij TeamAlert: “Er bestaan veel misvattingen onder jongeren  over autorijden na drugsgebruik. Zo denken sommigen beter te kunnen rijden na het  gebruiken van oppeppende middelen, zoals cocaïne en 3-MMC, omdat ze daar scherper van  zouden worden. Dit zijn gevaarlijke mispercepties.” 

Sociale norm drugsgebruik

Om met de campagne zo goed mogelijk aan te sluiten bij de belevingswereld van jongeren is  onderzoek naar de doelgroep en het gebruik van drugs erg belangrijk. Zo blijkt dat de  meerderheid van de jongeren (62%) denkt dat hun leeftijdsgenoten vaak drugs gebruiken,  maar slechts een derde beschouwt drugsgebruik als normaal. Het grootste deel van de  jongeren vindt drugsgebruik zelfs onverstandig. Kortom, dit onderzoek onthult een kloof  tussen de perceptie van jongeren over drugsgebruik en de daadwerkelijke sociale normen  omtrent dit gedrag.

Rijden onder invloed van drugs 

Bijna alle jongeren vinden autorijden onder invloed van drugs niet oké (91%), abnormaal  (94%) en onverstandig (88%). Toch rijdt 3% weleens auto na drugsgebruik. Een significant  deel van de jongeren die onder invloed rijden, denkt dat hun vrienden dit gedrag accepteren,  terwijl het onderzoek aantoont dat bijna alle jongeren autorijden na drugsgebruik  afkeuren. Deze misvatting moet worden aangepakt met een positieve boodschap; Plan je trip.  Rij drugsvrij.

Download hier het hele onderzoeksrapport.

 

Meer binnen de rubriek Algemeen nieuws