Rol Nederlandse kerk in nieuwe Gids Kerk en Slavernijverleden

07 JUN 2023 13:49 | LM Publishers

Binnenkort verschijnt bij LM Publishers: Gids Kerk en Slavernijverleden, een eerste verkenning.

Steeds meer gemeentes, overheden en instellingen doen onderzoek naar hun betrokkenheid bij het Nederlandse slavernijverleden. Zelfs het Koningshuis ontkomt hier niet aan. Maar tot nu toe bleef de rol van religie en kerk verrassend genoeg vrijwel geheel onbesproken. Deze lacune vormde de basis voor het onderzoeksproject Church and Slavery in the Dutch Empire: History, Theology and Heritage. Deze toegankelijke en rijk geïllustreerde gids is één van de eerste publicaties.

De Gids toont tientallen plekken en verhalen die de Nederlandse kerken verbinden met de koloniale geschiedenis en het slavernijverleden; zowel in Nederland als in de voormalige koloniale gebieden in de West en de Oost. Overal werden Nederlandse kerken gesticht, en er is nog veel terug te vinden: over kerkgebouwen en graven, en over mensen. Vanaf de zestiende eeuw zijn er zwarte mannen, vrouwen en kinderen in Nederlandse kerken gedoopt, getrouwd en begraven. Hun aanwezigheid verdient meer aandacht. Veel kerken en predikanten overzee waren slaveneigenaren, maar er waren ook al vroeg tegenstemmen en tegenstanders van slavernij. De gewelddadigheid van de slavernij bleef in Nederland lange tijd onbenoemd en onverwerkt. Dat er ook lang na de slavernij zwarte en witte kerken zijn blijven bestaan is geen toeval.

De Gids wil de discussie over en lokaal onderzoek naar de betrokkenheid van de kerk bij het Nederlands slavernijverleden verder aanmoedigen en wordt onderdeel van een reizende tentoonstelling. Het is de vierde gids in de serie Mapping Slavery, een initiatief vanuit de Vrije Universiteit Amsterdam waarin onderzoekers samenwerken om het slavernijverleden op de kaart te zetten.

Auteurs:

Dienke Hondius is universitair hoofddocent en opleidingsdirecteur geschiedenis bij de Vrije Universiteit, en medewerker internationale educatieve projecten bij het Anne Frank Huis. 

Niek Hemmen is historicus en freelance onderzoeker. Hij was een van de auteurs van de gids Sporen van het slavernijverleden in Fryslân. 

De Gids Kerk en Slavernijverleden is onderdeel van een groot onderzoeksproject van de Vrije Universiteit Amsterdam, de Protestantse Theologische Universiteit en de Universiteit van Curaçao, in samenwerking met vrijwel alle maatschappelijke stakeholders: diverse kerken zoals Protestantse Kerken Nederland, Lutherse Kerken, EBG, Molukse Evangelische Kerk; diverse christelijke organisaties zoals Platform voor Migrantenkerken, Raad van Kerken, Kerk in Actie;

en Nederlandse Zendingsraad en organisaties voor nakomelingen van slaafgemaakten, met name NiNSee. 

De Gids Kerk en Slavernijverleden is verkijgbaar vanaf 1 juni en reeds nu bestelbaar via de site van de uitgeverij LM Publishers. Vanaf 1 juni ook te koop bij de boekhandel en bol.com.

Inkijkexemplaar

ISBN: 9789460229817 |Taal: Nederlands | Bindwijze: paperback | Pagina's: 176 | €22,50

Boekpresentatie: Op donderdag 1 juni vindt om 14.00 uur in de Domkerk te Utrecht het Internationaal Symposium plaats over dit onderwerp. Op de agenda van dit Symposium staat de boekpresentatie van de Gids Kerk en Slavernijverleden door de auteur dr. Dienke Hondius. De kerk zit al vol, echter u kunt het Symposium volgen via een Livestream. Voor het opvragen van de link van de Livestream en voor meer informatie ga naar: https://www.pthu.nl/actueel/agenda/2023/06/internationaal-symposium-slavernij-doorwerking-en-bevrijding.-stemmen-uit-de-kerken-toen-en-nu/ Meer informatie, een drukproef, recensie-exemplaar, interview of beeldmateriaal kunt u opvragen bij Eveline Joppe, eveline@lmpublishers.nl LM Publishers is een onafhankelijke uitgeverij van boeken over koloniale geschiedenis, (wereldwijde) kunst, architectuur & cultuur, duurzaamheid en ontwikkelingsvraagstukken.

Meer binnen de rubriek Uitgeverij