Boek BERLAGES INDISCHE REIS, een nieuwe vertelling van een vergeten koloniaal verhaal

20 JUN 2024 12:01 | Team Berlage di Nusantara/LM Publishers

P E R S B E R I C H T

Berlages Indische Reis is de creatieve herinterpretatie van de beroemde architect Hendrik Petrus Berlage’s honderd jaar oude reisdagboek. Dit rijk geïllustreerde boek, geschreven in drie talen – Nederlands, Indonesisch en Engels – is een onderzoekingstocht naar ons koloniaal verleden met een frisse, kritische blik op het heden. Berlages Indische Reis (Engelse titel Berlage’s Journey to the Indies, Indonesische titel Berlage di Nusantara) is geschreven door Angeline Basuki, Loes van Iperen, Ester van Steekelenburg en Petra Timmer, en uitgegeven door LM Publishers in Edam.

Waarom dit boek?

Precies een eeuw geleden ging voor Hendrik Petrus Berlage (1856 - 1934) een grote wens in vervulling: eindelijk kon hij op reis naar Nederlands-Indië! Drie maanden lang reisde hij per trein, auto en boot door Java, Bali en Sumatra. Het werd de reis van zijn leven. Berlage pent gedurende de hele tocht ijverig zijn indrukken, observaties en zelfs gedichten neer in een dagboek, dat hij uiteindelijk in 1931 publiceerde onder de titel Mijn Indische Reis. De observaties die hij in zijn reisdagboek maakt zijn honderd jaar later weer - of eigenlijk nog steeds - heel actueel. Jammer genoeg is het boek in de vergetelheid geraakt en zelfs nooit vertaald naar het Indonesisch.

Wie moet dit boek lezen?

Berlages Indische Reis brengt een reizende Berlage uit 1923 tot leven in het hier en nu. Wat Berlage observeert gaat over zoveel meer dan architectuur. Terwijl hij het land verkent met verschillende brillen op – de reiziger, de architect, de denker en de criticus – ontmoeten we de mens achter de beroemde meesterbouwer. Het boek reconstrueert en geeft context aan zijn reis met archiefmateriaal, foto’s, oude prenten en nieuwe illustraties.  Het boek is niet alleen de moeite waard voor architecten, maar ook voor reizigers en iedereen met interesse in de koloniale geschiedenis van Nederland.

Opnieuw op reis!

Berlages Indische Reis gebruikt de meest verrassende en controversiële fragmenten uit Berlages dagboek en de reacties van twintig bijzondere mensen in Nederland en Indonesië – van architecten tot artiesten – op deze citaten als aanknopingspunten voor actuele onderwerpen zoals culturele identiteit, diversiteit en dekolonisatie. ’Zelden is mij het afscheid van een land, dat ik nooit zal weerzien, zoo zwaar gevallen." ​— H.P. Berlage, 27 Mei 1923 | Singaraja, Bali, Indonesië

Gedeeld erfgoed delen...

Dankzij een succesvolle crowdfundingcampagne op voordekunst krijgen nu ook Indonesische jongeren de mogelijkheid om meer te leren over de oude meester, zijn Indonesische erfenis en zijn welbespraakte ode aan de artistieke traditie en cultuur in hun land. Het Berlage di Nusantara-team zorgt ervoor dat via sleutelfiguren  binnen culturele instellingen, universiteiten en bibliotheken 150 exemplaren terecht komen bij studenten door heel Indonesië, zodat we dit  gedeeld erfgoed ook écht met elkaar kunnen delen. 

...en één van Berlages gebouwen van de ondergang behoeden

Tenslotte is er nóg een urgente reden om Berlages reisdagboek nieuw leven in te blazen: weinig mensen weten dat er in Indonesië twee gebouwen staan die door Berlage zijn ontworpen: Gedung Algemeene/Gedung Singa in Surabaya, voltooid in 1901, en Gedung Nederlanden van 1845 in Jakarta uit 1913. Gedung Singa – oftewel 'het huis met de leeuwen' – is er niet best aan toe. Jarenlange leegstand en verwaarlozing hebben hun tol geëist en Berlages erfenis is langzaam maar zeker in elkaar aan het storten. De auteurs hebben de ambitie om met dit boek de lokale discussie over het opknappen en hergebruik van het pand aan te zwengelen.

Op 27 juni zal een feestelijke boekpresentatie in de Beurs van Berlage in Amsterdam plaatsvinden. Later dit jaar zal er ook in het Erasmushuis in Jakarta, Indonesië, een boekpresentatie worden gehouden in het kader van de Amsterdamse School-tentoonstelling van museum Het Schip.

Het boek is hier te bestellen bij LM Publishers en vanaf 27 juni bij de boekhandel en bol.com.

www.berlagedinusantara.com | www.lmpublishers.nl/

ISBN: 9789460229626

Ontwerp: Annemarijn de Boer † en Ad van Helmond

Drietalige editie: Nederlands, Engels en Indonesisch

320 pagina's, 170 x 240 mm, Full-colour paperback met uitklapbare omslag

Verkrijgbaar vanaf 27 juni 2024

Prijs: € 30,00

Inkijkexemplaar 

Downloadlink Beeldmateriaal

Berlage di Nusantara is mogelijk gemaakt dankzij bijdragen van DutchCulture, Marinus Plantema Foundation en voordekunst.

 

 

LM Publishers is een onafhankelijke uitgeverij van boeken over koloniale geschiedenis, (wereldwijde) kunst, architectuur & cultuur, duurzaamheid en ontwikkelingsvraagstukken. Voor recensies, opvragen van een recensie-exemplaar, interviews en aanvullende informatie kunt u contact opnemen met: Loes van Iperen | berlagedinusantara@gmail.com

Meer binnen de rubriek Kunst en cultuur