Onlangs gerestaureerde Obrechtsjoel veelzijdig belicht in nieuw boek

21 JUN 2023 23:06 | LM Publishers

P E R S B E R I C H T 

Zojuist gerestaureerde Obrechtsjoel, meesterwerk van architect Harry Elte, veelzijdig belicht in nieuw boek.

Op 22 juni a.s. wordt de Obrechtsjoel formeel weer in gebruik genomen na een uitvoerige restauratie. Tevens wordt het boek 'De Obrechtsjoel, Harry Elte en zijn meesterwerk voor Joods Amsterdam' van Berend van der Lans, Paula Blocq en Coen van Bergeijk (red.) gepresenteerd. Het eerste exemplaar zal worden aangeboden aan wethouder van Kunst & Cultuur en Inclusie Touria Meliani. Daarnaast zijn er bijdrages van o.a. de hoofdconservator van het Joods Museum Mirjam Knotter.

De Joodse architect Harry Elte (1880-1944) geniet ondanks zijn bijzondere oeuvre tot op heden nauwelijks bekendheid. Hij liet zich niet binden door een enkele stijl of stroming en bouwde een uitgebreid oeuvre; van godshuizen tot woonhuizen en van ziekenhuizen tot begraafplaatsen. Zijn meesterwerk, de Obrechtsjoel, vormt al bijna honderd jaar het hart van de joodse gemeenschap in Amsterdam-Zuid.
 

Bij de inwijding in 1928 was ‘De Obrecht’ de voornaamste van de nieuwe synagogen buiten het oude centrum. Nog steeds dient de sjoel als hoofdsynagoge voor de Joodse Gemeente vanwege de overweldigende pracht van het gebouw en door de belangrijke rol die het gebouw vervulde bij de wederopbouw van de gemeenschap na de Tweede Wereldoorlog. 

Met bijdragen van onder meer hoogleraar Joodse Studies Bart Wallet, schrijfster en journalist Loes Gompes, historicus en audiomaker Laura Lubbers, historicus en voormalig directeur van het Joods Museum Joël Cahen en journalist, schrijver en hoofdredacteur van Jonet, de onafhankelijke Joodse nieuwssite, Kemal Rijken

Ook bevat het boek een oeuvrelijst van het werk van Harry Elte, samengesteld door Paul D. Meijer en worden de sleutelwerken en de architectonische ontwikkeling die Elte heeft doorgemaakt beschreven.

Voorzien van prachtig beeldmateriaal stelt dit 192 pagina’s tellende boek de recent gerestaureerde Obrechtsjoel centraal en krijgt ook Harry Elte de aandacht die hij verdient. 

Inkijkexemplaar

Het boek is te bestellen bij LM Publishers, de boekhandel en bol.com.

De Obrechtsjoel; Harry Elte en zijn meesterwerk voor Joods Amsterdam - verkoopprijs €29,50 - ISBN 9789460220227 - hardcover 192 pagina's

 

Meer binnen de rubriek Uitgeverij