Jarige 10e Circusstad Festival 2023 (3-7 mei) doet Rotterdam eer aan als dé circusstad

02 MEI 2023 11:15 | Stichting Rotterdam Circusstad

10e Cicusstad Festival feestelijk van start (3-7 mei)

Dé circusstad van Nederland. Zo mag Rotterdam zich noemen door de keten aan voorzieningen voor wie van hedendaags circus wil genieten of zelf circusartiest wil worden. Vier gezichtsbepalende partijen verenigden zich in 2010 om het eerste Circusstad Festival mogelijk te maken. Hbo-opleiding Codarts Circus Arts, Jeugdcircus Circus Rotjeknor, Theater Rotterdam en Luxor Theater vormen nog steeds het fundament onder het festival. 

Tientallen gezelschappen met honderden circusartiesten staan klaar om het publiek (zo'n 32.000 mensen) te vermaken met circustheater van nu (circus met een verhaal) op en rond het Schouwburgplein (3-7 mei) én (nieuw) het Deliplein op Katendrecht (3-5 mei). Zelf circusartiest zijn kan ook in vele workshops, met als meest spectaculaire optie meevliegen in de trapeze van de Flying Fuego's op het Dolf Henkesplein (Katendrecht 3-5 mei). De meeste voorstellingen zijn Nederlandse premières.

Wat is bijzonder?

- Vooraf: .Zo'n 12.000 mensen genoten al van de Stadsparade, ruim 50 kleine voorstellingen in de aanloop naar het grote festival sinds 21 maart (start OBS De Plataan in Pernis). Behalve op basisscholen en koningsdagmarkten was er een bijzondere voorstelling van de witte clown Pierre Roman (Ralph öllinger) in 12 verzorgingshuizen voor ouderen.

- Vandaag festvallopening: Vanavond 2 mei om 19,00 uur vindt op het grasveld voor Podium Islemunda (Herenwaard 17 Rotterdam) de grote finale 'Le Grand Rendez Vous' plaats. Deze festivalopening is het cadeau dat het jarige Circusstad Festival geeft aan de stad Rotterdam. Jaren geleden al geboekt, want het vermaarde Franse gezelschap Compagnie XY is in de hele wereld veelgevraagd. De afgelopen week heeft de groep met 19 zwijgende, in het zwart geklede acrobaten met hun communityproject 'Les Voyages' inwoners van de afgelegen wijk IJsselmonde prettig verrast met onverwachte circusgebeurtenissen en mensen uitgenodigd om vanavond te komen naar de apotheose van een bijzondere week. Tijdens het festival treedt Compagnie XY (6 en 7 mei) op in de grote zaal van Theater Rotterdam met 'Möbius'.

- Festival highlights: 

+ Het Rotterdamse gezelschap Tall Tales Company betaat 10 jaar. Het verrijkte de stad met een Circusstudio waar professionals kunnen oefenen, diverse gedenkwaardige voorstellingen en artiesten die tot de wereldtop behoren. Op het festival neemt Tall Tales bezoekers mee op een unieke tocht door Theater Rotterdam met 10 jongleurs op 10 onverwachte plekken in 10 scènes.

+ Voor het eerst kunnen baby's (6-18 maanden) naar een voorstelling op een circusfestival in Nederland. Met hulp van het Baby & Child Research Centre is de circusvoorstelling 'Be Kind' samengesteld van Emilie Weisse Circustheater. Met succes: baby's blijven 25 minuten + 10 minuten nabeleving geboeid meeleven. Niemand wist dat baby's die concentratie kunnen opbrengen.  

+ De freerunners van Be Flat trokken vorig jaar met ruim honderd mensen per voorstelling op een hilarische tocht rond het Maritiem Museum. Nu treden ze voor het eerst op in een tent. Met z'n vijven voeren ze dagelijks de knotsgekke, extreem energieke voorstelling 'Double You' uit in een tent op het Schouwburgplein. Met voorstelling voor slechtzienden.

+ Siegfried & Joy (beroemd op social media) treden voor het eerst op in Nederland. Niet in de zalen met 5000 bezoekers die ze gewend zijn, maar met opzet 15 keer in een klein tentje op het Schouwburgplein.

+ Klub Circus is een boeiende energieke queer-vrijdagavond 5 mei. Met drag in House of Circus (oude Luxor Theater) en moslimliefde + seksualiteit op stuwende beat in The Chosen Haram (18+ en dé senstatie op het Edinburg Fringe Festival 2022).Theater Rotterdam

+ Dé vrolijke familievoorstelling staat op het Deliplein op Katendracht. 'Bruits de Coulisses' is een kostuumdrama met acrobatiek.

+ Voor de fijnproever: 'Materia' (de Doelen) wordt verbluffend en onvergetelijk. Wat van de Italiaanse objectmanipulator Andrea Salustri met piepschuim doet, gaat het voorstellingsvermogen te boven.

+ Fijnproevers worden nog meer verwend als ze het programmaboekje of de website (circusstad.nl) in detail doornemen. Denk aan topvoorstelling 'Exit' (oudeLuxor Theater, ook voor slechtzienden) of een optreden van circusscholen als Kiev Academy for circus and performing arts.

(foto's in de aanvullende informatie)

 

Sfeerfoto's Circusstad - Fred Ernst: https://we.tl/t-8UtlXNc7nx Pierre Roman in verzorgingshuizen (en in Theater Rotterdam) - info fotograaf toegevoegd: https://we.tl/t-EmLDvE327R Compagny XY met 'Les Voyages' - foto's Samuel Buton: https://we.tl/t-VwnXY1v3X4 Tall Tales Company - foto Megin Zondervan: https://we.tl/t-7cYqFgS8ob Be Kind (baby's) - fotograaf in bestandsnaam: https://we.tl/t-fR7AmCcUgc. Meer informatie: https://we.tl/t-JvSuXvBCGG 'Double You' van Be Flat - fotograaf in bestandsnaam: https://we.tl/t-23x0w0KdD5 Siegfried & Joy - credit in foto - anders Siegfried & Joy: https://we.tl/t-0Rj52CqqyF Klub Circus House of Circus: foto Mark Engelen en Nick Hayden (in bestandsnaam): https://we.tl/t-CRAMYu5pMc Klub Circus The Chosen Haram: foto Mark Crawford: https://we.tl/t-ER6UUVHz92 Bruits de Coulisses: foto's Cynthia Lexpert: https://we.tl/t-9weQHRHJmE Materia van Andrea Salustri: foto's Milan Szypura: https://we.tl/t-HiLQ21nDqW Programmaboekje: https://we.tl/t-x05IzSBIM3

Meer binnen de rubriek Kunst en cultuur