'Mensen moeten wachtwoorden van minimaal twaalf tekens gebruiken'

15 JAN 2024 14:27 | KnowBe4
Dit is een expertquote via ANP Expert Support

Jelle Wieringa

Aanleiding:
LastPass verplicht masterwachtwoord van minstens twaalf tekens na hack - Computer - Nieuws - Tweakers

Klanten van de wachtwoordmanager Lastpass moeten voortaan verplicht een masterwachtwoord van twaalf tekens aanmaken wanneer zij gebruik willen maken van deze tool. Wachtwoorden van twaalf tekens of meer moeten voor alle wachtwoordmanagers de norm worden, omdat deze lengte en complexiteit goede bescherming biedt tegen cybercriminelen die gegevens willen stelen.

Gemiddeld gebruiken mensen vier tot zes wachtwoorden voor alle websites en applicaties waar ze moeten inloggen. Vaak lijken deze wachtwoorden op elkaar en zijn ze makkelijk te onthouden. Wanneer mensen een wachtwoordmanager zoals Lastpass gebruiken, dan kunnen ze volkomen unieke en willekeurige wachtwoorden maken voor elke website of applicatie. Het enige wachtwoord dat ze zelf moeten onthouden is dat van hun wachtwoordmanager. Wanneer dit zogenaamde masterwachtwoord uit minimaal twaalf tekens bestaat, hebben mensen een relatief veilig wachtwoord en hebben de meeste standaard wachtwoordaanvallen geen kans van slagen.

Het is daarom verstandig dat LastPass twaalf karakters als minimum stelt voor het aanmaken van een masterwachtwoord. Sterker nog: andere wachtwoordmanagers moeten het voorbeeld van LastPass volgen, zodat mensen zich geen zorgen hoeven te maken dat cybercriminelen hun masterwachtwoord kunnen kraken. Een masterwachtwoord van minimaal twaalf tekens hoeft niet per se te bestaan uit een moeilijke reeks aan cijfers en letters. Een ‘wachtzin’ die bestaat uit een aantal aan elkaar geplakte woorden, in combinatie met een vreemd teken en een cijfer, is net zo veilig én makkelijker te onthouden. Denk aan ‘veiliginloggendoejemeteenwachtzin-1!’.

Mensen die nog geen gebruikmaken van een wachtwoordmanager moeten dat zo snel mogelijk gaan doen. En hebben ze al een wachtwoordmanager, dan hoeven ze natuurlijk niet te wachten op een strenger wachtwoordbeleid. Als ze vandaag nog hun masterwachtwoord aanscherpen tot minimaal twaalf tekens, dan zorgen ze er meteen voor dat hun gegevens online veel beter beschermd zijn.

Meer binnen de rubriek IT, tech en social media