Beroepsorganisatie voor de verpleging en verzorging NU’91 gaat vanmiddag langs in Den Haag bij onder andere Groen Links, 50Plus, CDA en SGP om een paar punten uit de NU’91 taart aan te snijden. Naast een lekkere taart snijden we punten aan over de zwaarte van het beroep van zorgprofessionals, hoe we er samen voor kunnen zorgen dat er voldoende (gespecialiseerde) zorgprofessionals zijn en blijven, dat administratieve taken moeten verminderen en hoe het zit met de positie van professionals met een verpleegkundig en verzorgend beroep. Ook overhandigen wij een overzicht met ruim 500 adviezen die binnen zijn gekomen op het NU’91 meldpunt ‘maak gebruik van onze kennis’.
De leden van NU'91 geven aan dat zij als zorgprofessionals een zwaar beroep hebben vanwege de takenlast, werkdruk en veranderende zorgvraag. Belangrijke factor daarbij is dat zij niet de mogelijkheden hebben om tussen diensten door voldoende te herstellen, omdat zij vanwege schaarste voortdurend beschikbaar moeten zijn om gaten te vullen. Dat is niet vol te houden en daarom gaan de meeste zorgprofessionals al ruim voor hun 65ste minder werken of stoppen helemaal. Daarmee gaan zij en hun vakkennis en ervaring verloren voor de zorg. NU’91 en haar leden pleiten er dan ook voor om de AOW-leeftijd van zorgprofessionals naar 65 jaar te brengen.
De vraag naar zorg groeit en wordt complexer. De kloof tussen vraag en aanbod van arbeid in de zorg groeit. De gespecialiseerd verpleegkundigen luiden de noodklok; zij kampen met chronische tekorten aan collega’s. Zij zijn uitgeput door het draaien van extra lange diensten, terwijl zij gespecialiseerde zorg aan kwetsbare patiënten moeten leveren. Werkgevers bieden krapte toeslag of een startbonus voor nieuwe medewerkers, maar daarmee worden de problemen niet structureel opgelost.
De oplossingen die worden gegeven op het NU’91 meldpunt ‘maak gebruik van onze kennis’ zijn gebaseerd ervaringen uit de dagelijkse praktijk. Bijvoorbeeld: ‘Geef ons de mogelijkheid om meer primaire patiëntenzorg uit te voeren, door administratieve taken bij ons weg te halen’. ‘Zorg voor aansluiting van de gehele zorgketen en stop met de scheiding tussen de private en publieke organisatie. De overheid heeft nu geen enkele mogelijkheid meer om in te grijpen in de ziekenhuiszorg, waardoor de keten verbroken is en overcrowding leidt tot levensgevaarlijke situaties en mogelijk tot onnodige doden op dit moment.’
De zorg in Nederland is – ook in vergelijking met andere landen –best goed. Maar blijft dat zo? Kunnen we de zorgvraag voor onze zieken, gehandicapten en ouderen in de nabije toekomst nog aan? NU’91 snijdt dit punt zeker aan.
Dit is een origineel bericht van NU '91
Ga naar alle berichten van deze organisatie.