'Maatschappelijke risico’s moeten in beeld komen op technologiecongres SXSW'

05 MRT 2024 15:54 | Rathenau Instituut
Dit is een expertquote via ANP Expert Support

Mariette van Huijstee

Aanleiding:
SXSW Conference & Festivals | March 8-16, 2024

Aanstaande vrijdag begint het internationale congres South by South West (SXSW) in de Verenigde Staten, het jaarlijkse evenement van enorme omvang over technologie, film en muziek. Naast alle creatieve kansen die nieuwe digitale technologie biedt, moet daarbij aandacht zijn voor de internationale aanpak van mogelijke maatschappelijke risico’s. Want digitale technologieën verrijken ons leven niet alleen, ze kunnen onder meer onze autonomie onder druk zetten. 

Van 8 tot 16 maart is het jaarlijkse evenement SXSW in Austin, Texas. Vanuit Nederland zal onder meer Alexandra van Huffelen aanwezig zijn, demissionair staatssecretaris van Koninksrijksrelaties en Digitalisering.

Tijdens het evenement is veel aandacht voor de creatieve mogelijkheden van digitale technologie. Juist daar, waar nieuwe ideeën en samenwerkingen ontstaan, moet ook gesproken worden over maatschappelijke risico’s die kunnen samengaan met technologie die in staat is gebruikers helemaal onder te dompelen in (deels) virtuele ervaringen. Deze zogeheten immersieve technologie, zoals virtual reality en augmented reality, leidt er bijvoorbeeld toe dat nieuwe typen gegevens van gebruikers worden verzameld.

In een recent onderzoek van het Rathenau Instituut brengen we in kaart welke risico’s daarbij kunnen ontstaan. Het gaat bijvoorbeeld om omvangrijke dataverzameling door technologiebedrijven en toenemende verpersoonlijking van waarnemingen.

Het is belangrijk dat tijdens het congres internationale onderzoekers, beleidsmakers en ontwikkelaars bespreken hoe waarden zoals autonomie en privacy bewaakt kunnen worden bij de ontwikkeling en toepassing van nieuwe, immersieve technologie. Als je hiermee wacht tot de technologie op grote schaal wordt toegepast, ben je te laat.

Meer binnen de rubriek IT, tech en social media