Fysiotherapeuten publiceren Richtlijn Zorg op Afstand

07 DEC 2023 12:36 | KNGF - Fysiotherapie

Zorgmonitor RIVM: ‘digitale zorg nog geen vast onderdeel van zorg’

Fysiotherapeuten publiceren Richtlijn Zorg op Afstand.

 

Amersfoort, 7 december 2023

Zorg op afstand wordt gezien als een belangrijke aanvulling bij de behandeling van patiënten en als mogelijkheid om zorgkosten te besparen. En hoewel het aantal zorgaanbieders dat zorg op afstand aanbiedt stijgt, zijn er nog velen die dat niet doen. Dit blijkt uit de E-Health monitor ‘Stand van zaken digitale zorg’ van het RIVM en eigen onderzoek van het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie (KNGF).

Uit de onderzoeken blijkt dat iets meer dan de helft van de fysiotherapiepraktijken digitale zorg aanbiedt als onderdeel van de behandeling. Onder praktijken met veel oudere patiënten is dat slechts 35 procent. Digitale zorg wordt in de fysiotherapie vaker ingezet bij praktijken met veel werknemers (bijna 80%). Dat percentage is het kleinst bij praktijken tien of minder werknemers hebben (40-60%). Wat opvalt is dat de onderzoeksrespondenten in 38% van de gevallen meldt dat digitale zorg wordt ingezet om redenen van doelmatige zorg en dat in slechts 11% van de gevallen dit op verzoek van de patiënt gebeurt.

Met deze onderzoeken als aanleiding en om de inzet van zorg op afstand in het belang van de patiënt te vergroten heeft het KNGF de nieuwe ‘Richtlijn Zorg op Afstand, praktische aanbevelingen en handvatten’ gepubliceerd. Deze Richtlijn moet fysiotherapeuten, ongeacht in welke setting zij werken, helpen bij het maken van klinische beslissingen over de inzet en invulling van digitale zorg bij alle aandoeningen.

Daarnaast geeft de richtlijn aan andere zorgverleners en beleidsmakers inzicht in de geboden fysiotherapeutische zorg.

Wat is zorg op afstand?

Digitale zorg kan als toevoeging, maar ook als vervanging van de oefen- of fysiotherapeutische behandeling aangeboden worden. De aanbevelingen in deze Richtlijn hebben alleen betrekking op het aanbieden van zorgtechnologie als vervanging van de fysieke zorg, ofwel zorg op afstand, zoals een videoconsult, een app met oefeningen of het gebruik van een wearable.

Deze vorm van zorg sluit aan bij nationale ambities om zorg in de toekomst effectief, toegankelijk en betaalbaar te houden en is eveneens een speerpunt voor het KNGF en de VvOCM.

De richtlijn is het resultaat van nauwe samenwerking tussen de Vereniging van Oefentherapeuten Cesar en Mensendieck (VvOCM), de Hogeschool Utrecht, Patiëntenfederatie Nederland en het KNGF. Daarbij werd gebruik gemaakt van literatuuronderzoek en interviews over praktijkervaringen van patiënten en fysio- en oefentherapeuten.

De nieuwe Richtlijn Zorg op Afstand is te vinden op het KNGF-kennisplatform: [https://www.kngf.nl/kennisplatform/themas/zorg-op-afstand]

Meer binnen de rubriek Zorg