WereldFysiotherapieDag: de belangrijke rol van fysiotherapie bij behandeling lage rugpijn

06 SEP 2024 07:46 | KNGF - Fysiotherapie

Op 8 september 2024 vieren we de jaarlijkse Wereld Fysiotherapie Dag, een dag waarop wereldwijd het belang van fysiotherapie in de zorg wordt benadrukt. Fysiotherapeuten spelen immers een cruciale rol in het verbeteren van de levenskwaliteit van miljoenen mensen door hen in beweging te houden en hun zelfstandigheid te bevorderen.

Dit jaar ligt de nadruk op de behandeling van lage rugpijn, een aandoening die een aanzienlijke impact heeft op het dagelijks leven van velen. Wereldwijd is lage rugpijn de belangrijkste oorzaak van arbeidsongeschiktheid, met jaarlijks 600 miljoen zorgvragers, een stijging van 60 procent ten opzichte van 1990. De kosten die gepaard gaan met lage rugpijn zijn aanzienlijk. In Nederland alleen al bedragen de directe zorgkosten vele honderden miljoenen euro’s, en dan zijn de kosten van ziekteverzuim en arbeidsongeschiktheid nog niet meegenomen.

Verbeteren gezondheid en welzijn

Bij de behandeling van lage rugpijn spelen fysiotherapie en oefentherapie een belangrijke rol. Uit gegevens van de Landelijke Database Fysiotherapie blijkt dat zowel de pijn (uitgedrukt in een NPRS-score) als de functionele beperkingen (uitgedrukt in een PSK-score) aanzienlijk verminderen na behandeling. De pijnscores dalen van gemiddeld 5,9 bij aanvang naar 1,3 na de behandeling, terwijl de functionele beperkingen afnemen van 6,3 naar 1,0.

Psychologische en sociale factoren

Volgens Bart Staal, lector Werkzame factoren in de Beweegzorg aan de HAN en onderzoeker bij het Radboudumc, ligt de nadruk steeds meer op een biopsychosociale benadering van rugpijn. ‘Aspecifieke rugpijn is een complexe en multifactoriële aandoening waarin een combinatie van biologische, psychologische en sociale factoren een rol speelt bij het ontstaan en het beloop van de klachten,’ aldus Staal. Hij benadrukt dat het belangrijk is om te blijven bewegen, zelfs bij chronische lage rugpijn, en dat communicatie en verwachtingen een cruciale rol spelen in het behandelproces.

Preventie is van groot belang bij het verminderen van het risico op lage rugpijn. Staal stelt dat de je meeste winst behaalt door te voorkomen dat klachten chronisch worden. ‘Als iemand een keer rugpijn heeft gehad, is de kans groot dat het vaker terugkomt. Het liefst wil je deze groep in een vroeg stadium herkennen en tijdig inspelen op risicofactoren zoals angst en depressie,’ zegt hij hierover in KNGF-vakblad FysioPraxis.

KNGF-congres ‘Rug recht, blik vooruit’

In het kader van Wereld Fysiotherapie Dag worden diverse activiteiten georganiseerd om de rol van fysiotherapie in de zorg te benadrukken. Een van de belangrijkste evenementen is het KNGF-congres ‘Rug recht, blik vooruit’ dat op vrijdag 13 september in Papendal, Arnhem wordt gehouden. Dit congres richt zich specifiek op het thema lage rugpijn. Bart Staal is een van de sprekers.

 

Meer binnen de rubriek Zorg