Persbericht – Cuijk, 25 maart 2019
Danone opent nieuwe duurzame Nutricia fabriek in Nederland als antwoord op groeiende wereldwijde vraag naar gespecialiseerde babyvoeding
Danone kondigt vandaag trots de officiële opening van haar nieuwe Nutricia Cuijk fabriek in Noord-Brabant aan. De openingsceremonie, die plaatsvond in aanwezigheid van een groot aantal belangstellenden en hoogwaardigheidsbekleders, inclusief minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en tevens viceminister-president plus een groot aantal vertegenwoordigers uit industrie en gezondheidszorg, markeert de voltooiing van een driejarig traject naar een ultramoderne, duurzame zero-waste fabriek. De fabriek produceert voornamelijk gespecialiseerde babyvoeding voor baby’s met specifieke voedingsbehoeften als gevolg van bijvoorbeeld koemelk allergie – maar daarnaast ook gewone babyvoeding. Deze investering van €240 miljoen is één van de grootste in Danone’s Europese productienetwerk in de afgelopen tien jaar.
“Bij Danone geloven we dat de gezondheid van mens en planeet nauw met elkaar verbonden zijn, zoals verwoord in onze visie ‘One Planet. One Health’. Onze nieuwe Nutricia Cuijk fabriek is een belangrijke investering die bijdraagt aan het waarmaken van die visie. In deze fabriek maken we voeding voor kwetsbare baby’s; maar doen we er ook alles aan om een gezonde planeet te waarborgen voor toekomstige generaties,” zegt Véronique Penchienati-Bosetta, Executive Vice President, Danone Specialized Nutrition.
Nutricia Cuijk moet voldoen aan de groeiende vraag naar gespecialiseerde babyvoeding voor baby’s met specifieke gezondheidsbehoeften
De nieuwe Nutricia Cuijk fabriek is op maat gebouwd voor verdere expansie van Danone’s range aan gespecialiseerde babyvoedingsproducten voor kindjes met specifieke gezondheidsbehoeftes. Om een voorbeeld te noemen: de wereldwijde prevalentie van allergie is stijgende en ongeveer 2-5% van baby’s ontwikkelt koemelk allergie in hun eerste levensjaar.[i] Het gespecialiseerde productieproces in de Nutricia Cuijk fabriek maakt het mogelijk om dieetvoeding voor medisch gebruik te maken van gehydrolyseerd (opgeknipt) koemelkeiwit [ii] geschikt voor kindjes met een koemelkallergie.
Nieuwe fabriek verdubbelt productiecapaciteit én vermindert verbruik water, energie en CO2-uitstoot
De nieuwe Nutricia Cuijk fabriek vervangt de oudere fabriek in Cuijk, die het bedrijf geleidelijk zal uitfaseren. De nieuwe fabriek gebruikt geavanceerde duurzaamheidstechnologie gecombineerd met efficiënte productieprocessen om te zorgen dat het verbruik van water en energie alsmede CO2-uitstoot tot een minimum beperkt worden. Als de fabriek volledig operationeel is, is de productiecapaciteit verdubbeld ten opzichte van de oude fabriek. En toch wordt in het productieproces van de nieuwe fabriek 60% minder water en 25% minder energie verbruikt en wordt er 50% minder CO2 uitgestoten. Om de CO2 voetafdruk nog verder te verminderen maakt Nutricia Cuijk gebruik van 100% hernieuwbare elektriciteit.
Danone wil haar CO2 voetafdruk ook in breder opzicht verminderen. Daarom gebruikt Nutricia Cuijk exclusief zuivel ingrediënten uit West-Europa – de regio met de laagste CO2-uitstoot van zuivelproductie ter wereld[iii]. Het merendeel van die ingrediënten komt uit Nederland en buurland Duitsland. Nutricia Cuijk omarmt verder de principes van de circulaire economie – 100% van het fabrieksafval wordt verzameld voor hergebruik, inclusief al het verpakkingsafval.
“Bij het produceren van hooggespecialiseerde babyvoeding borduurt de nieuwe fabriek voort op wetenschappelijk erfgoed van Nutricia, gecombineerd met de meest recente groene technologie. De opening van vandaag markeert een nieuw hoofdstuk voor Nutricia Cuijk – hier in Nederland, en als onderdeel van de Danone familie,” aldus Véronique Penchienati-Bosetta.
Een grote investering van Danone in Nederland en Noord-Brabant
Danone’s investering van €240 miljoen in Nutricia Cuijk, die werd aangekondigd in 2015, is de grootste internationale investering in een Greenfield locatie in Noord-Brabant in de afgelopen tien jaar. Met de nieuwe fabriek in Nederland wil Danone verder bouwen op de wetenschappelijke expertise van Nutricia, en verwacht ten volle gebruik te maken van de sterke Nederlandse landbouwsector, haar expertise in voedingsonderzoek en uitmuntende lokale toeleveringsketens.
Carola Schouten, minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en viceminister-president, aanwezig op de openingsceremonie vandaag, zei: “De Nutricia babyvoedingsfabriek van Danone in Cuijk is niet alleen een monument voor innovatie en duurzame productie, maar ook een erkenning van Nederland als zuivelland. Met de opening van deze fabriek draagt Danone opnieuw bij aan de knowhow van de Nederlandse Topsector en onze expertise op het gebied van gespecialiseerde voeding”.
Zodra Nutricia Cuijk volledig operationeel is, zullen er bijna 500 medewerkers werkzaam zijn en ondersteunt de fabriek – door indirecte werkgelegenheid – nog eens 2.000 banen. Middels training op de werkplek zullen alle plaatselijke medewerkers overstappen van de oude naar de nieuwe fabriek. Op volledige capaciteit kan de Nutricia Cuijk fabriek meer dan 600 verschillende producten – inclusief de bekende merken Aptamil en Nutrilon – produceren voor consumenten in meer dan 90 landen om zo meer dan 3.5 miljoen baby’s per dag te voeden.
Nutricia Cuijk directeur Sijmon Hage vertelt over de ultramoderne fabriek: “Alle medewerkers, families, mensen in Cuijk en omgeving zijn ongelofelijk trots dat we met z’n allen hier in het hart van Noord-Brabant de meer dan honderdjarige Nutricia traditie voortzetten met een hypermoderne fabriek met de allernieuwste technologieën op het gebied van duurzaamheid en voedselveiligheid om zo kindjes en ouders uit de hele wereld van gespecialiseerde babyvoeding te voorzien”.
[i] Renz et al., Nature, 2018.
[ii] The Nutricia Cuijk plant employs a specific manufacturing process called hydrolyzation. In this process, cow’s milk proteins are broken down – or ‘snipped’ – into smaller protein fragments. As a result, the immune system of a baby with cow’s milk protein allergy is less likely to trigger an allergic reaction.
[iii] FAO report “Greenhouse gas emissions from ruminant supply chains - A Global Life Cycle Assessment” 2013
[i] Renz et al., Nature, 2018.
[ii] The Nutricia Cuijk plant employs a specific manufacturing process called hydrolyzation. In this process, cow’s milk proteins are broken down – or ‘snipped’ – into smaller protein fragments. As a result, the immune system of a baby with cow’s milk protein allergy is less likely to trigger an allergic reaction.
[iii] FAO report “Greenhouse gas emissions from ruminant supply chains - A Global Life Cycle Assessment” 2013
FOTO BIJSCHRIFTEN:
Minister Carola Schouten (LNV) samen met directeur Sijmon Hage en Véronique Penchienati-Bosetta, Executive Vice President, Danone Specialized Nutrition, in het hart van de nieuwe fabriek van Nutricia in Cuijk.
Foto Vrij van Rechten
Fotobijschrit:
Minister Carola Schouten (LNV) in actie bij de opening van de nieuwe Nutricia fabriek van Danone bij Cuijk. Zij wordt omringd door hoogwaardigheidsbekleders uit binnen en buitenland, waaronder burgemeester Wim Hillenaar van Cuijk, Véronique Penchienati-Bosetta, Executive Vice President, Danone Specialized Nutrition, David Boulanger, Senior Vice President Danone Specialized Nutrition.
Foto Vrij van rechten
Dit is een origineel bericht van Danone Nederland
Ga naar alle berichten van deze organisatie.