Uitvindster Meinke van Oenen (19) wint finale Young Lady Business Academy

02 JAN 2024 09:38 | Young Lady Business Academy

HEERHUGOWAARD - De 19-jarige Meinke van Oenen uit Losser mag zich winnaar noemen van de Young Lady Business Academy, editie 2023. Ze heeft op alle fronten indruk gemaakt: met haar persoon, haar intellect en haar startup. Vanaf haar prilste jeugd is Meinke gefascineerd door het oplossend vermogen van de natuur zelf (zij noemt de natuur ‘geniaal’) en heeft ze zich voorgenomen dat vermogen in te zetten voor een meer leefbare aarde. 

Met haar leergierige geest heeft Meinke een potentieel baanbrekende ontdekking gedaan: dat algen een grote rol kunnen spelen bij het omzetten van zout naar zoet water. De bijbehorende innovatie – die ze toepasselijk Algaenius heeft gedoopt – wil Meinke grootschalig gaan inzetten om zeewater tot negentig procent te ontzilten. Het resulterende ‘algenwater’ kan volgens Meinke het beste worden gebruikt in de industrie en (delen van) de landbouw. Zou het inderdaad zover komen, dan kan het al in 2030 (!) dreigende zoetwatertekort in Nederland worden afgewend. 

19-jarige staat op het punt het wereldwijde zoetwatertekort te helpen oplossen.

‘Meinke’s startup heeft nú al een enorme maatschappelijke impact,’ zegt Elske Doets, oprichter van de Young Lady Business Academy. ‘Dat is geweldig! Met haar startup lost ze potentieel niet alleen een belangrijk probleem op, maar inspireert ze ook leeftijdgenoten om, net als zij, een bedrijf op te richten dat direct bijdraagt aan de kwaliteit van de samenleving. In het geval van Meinke overigens niet alleen in Nederland, maar wereldwijd: overal is de zoetwaterproblematiek, die nauw samenhangt met het dreigend tekort aan drinkwater, zeer nijpend.’ 

Het blijft voor Meinke van Oenen niet bij het winnen van de prijs. Doets: ‘Juist omdat ze uit de wetenschappelijke hoek komt, behept is met het uitvinders-gen, is het winnen van een traineeship in de Verenigde Staten een toepasselijke prijs. Met dat traineeship kan ze haar ondernemers-skills immers verder ontwikkelen. Hetgeen haar in staat stelt daadwerkelijk bij te dragen aan de oplossing van het mondiale zoetwatertekort.’ Meinke’s innovatie is een multidimensionale oplossing, bovendien. ‘Omdat de algen koolstofdioxide opnemen en zuurstof uitstoten, gaat haar startup niet alleen over klimaatadaptatie maar ook over klimaatmitigatie.’

Van Oenen ziet het winnen van de YLBA 2023 als een belangrijke stap: ‘Ik krijg nu de kans mijn ondernemende kant tot bloei te brengen. Daarbij weet ik zeker dat er nieuwe deuren voor mij open zullen gaan.’  

Het is niet de eerste keer dat Meinke van Oenen in de prijzen valt. Eerder was zij de jongste  genomineerde voor ‘Meest innovatieve student van Nederland’. Ook mocht ze namens Nederland meedoen aan de Game Changer Challenge van de Verenigde Naties, en werd ze eerste op de Nationale Duurzaamheid Olympiade.

Beeldmateriaal:

Een stralende Meinke van Oenen (rechts) wordt gefeliciteerd door Elske Doets, initiatiefneemster van de Young Lady Business Academy.(foto vrij van rechten)

Meer rechtenvrij beeldmateriaal van hoge resolutie van Meinke van Oenen is beschikbaar via deze link.

Over de Young Lady Business Academy: De Young Lady Business Academy (YLBA) is in 2017 een door zakenvrouw Elske Doets belangeloos opgericht initiatief. De Academy helpt jonge vrouwen van 15 tot en met 24 jaar van alle schoolniveaus meer zelfvertrouwen op te bouwen en scherpe keuzes te maken. Na 8 jaar heeft de YLBA al 500alumni. Meer informatie over de Young Lady Business Academy: https://www.ylba.nl/ Meer rechtenvrij beeldmateriaal van hoge resolutie van Meinke van Oenen is beschikbaar via deze link: https://drive.google.com/drive/folders/1E-JmDSbiFBQkEsoJd1yzneGRWNOmaTbd Contactinformatie: Elske Doets Founder YLBA e.doets@ylba.nl 06-24811615 Meer informatie en foto’s van de overige prijswinnaars volgen op 3 januari.

Meer binnen de rubriek Onderwijs