Het Nationaal Bevrijdingsmuseum in Groesbeek staat stil bij het leven van Karl Leisner (1915-1945). Leisner was een jonge man in opleiding tot priester die het nationaalsocialisme afwees en vervolgens door de Gestapo werd opgepakt. Hij kwam in Dachau terecht en stierf enkele maanden na de bevrijding van dit kamp aan tuberculose. Leisner werd begraven in Kleve - niet ver van Groesbeek - en nadien bijgezet in de Dom van Xanten.
Karl Leisner wordt door het museum in de schijnwerpers gezet door middel van een lezing op 24 oktober, een filmprogramma op 29 oktober en een kleine expositie over het leven van Leisner van 24 oktober t/m 31 december 2017. Initiatiefnemer is Theo Giesbers.
Tijdens de lezing op 24 oktober a.s. staat het leven van Karl Leisner centraal, en dan met name de relatie die de priester had met Groesbeek. Vervolgens zal ook het geloof van Leisner aan bod komen en de gebeurtenissen in het leven van Leisner tijdens de Tweede Wereldoorlog. De presentatie (deels in het Nederlands en deels in het Duits), gegeven door Theo Giesbers en Christoph Scholten (pastoor van Kranenburg), zal gevolgd worden door de film “Karl Leisner, Christ aus LEIDENschaft”, een productie van Max Kronawitter. Deze documentairefilm (Duitstalig zonder Nederlandse ondertiteling) belicht naast de gevangenschap van Karl Leisner in het concentratiekamp Dachau ook zijn tijd als jeugdgroepsleider en student. Leisner komt zelf aan het woord door middel van citaten uit zijn dagboeken. Deze film zal bovendien op 29 oktober a.s. om 13.00 uur, 14.00 uur en 15.00 uur in het museum worden vertoond.
Van 24 oktober t/m 31 december 2017 is de kleine expositie ‘Karl Leisner, 1915-1945, Märtyrer und Seliger’ in het Bevrijdingsmuseum te bezichtigen. De tentoonstelling is een productie van het Stiftsmuseum in Xanten en bestaat uit 12 verschillende banners. Centraal staan o.a. Leisners jeugd, zijn familie, zijn rol in de katholieke jeugdbeweging en zijn leven in concentratiekamp Dachau ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. Deze expositie is Duitstalig met Nederlandse hand-outs.
De lezing op 24 oktober begint om 20.00 uur (inloop vanaf 19.30 uur) en de toegang is gratis. Reserveren is noodzakelijk.
Locatie: Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945, Wylerbaan 4, 6561 KR Groesbeek
Reserveren noodzakelijk: 024-3974404; info@bevrijdingsmuseum.nl
Informatie: www.bevrijdingsmuseum.nl
Facebook: /Bevrijdingsmuseum, Twitter: @bevrijding
Dit is een origineel bericht van Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945
Ga naar alle berichten van deze organisatie.