Krimpenerwaard Vlist ‘lawaaiigste stiltegebied’ van Nederland

01 FEB 2021 12:15 | NEFOM

Het stiltegebied Krimpenerwaard Vlist in Zuid Holland is verkozen tot het lawaaiigste stiltegebied van Nederland. Dit is zondagmorgen 31 januari tijdens de uitzending van het programma ‘Vroege Vogels’ van BNNVARA NPO2 bekend gemaakt. Het stiltegebied Krimpenerwaard Vlist kreeg 65% van de stemmen.

Het stiltegebied Krimpenerwaard Vlist staat model voor een groot aantal andere inzendingen. In alle gebieden speelt hetzelfde probleem; grote groepen (met name) motorfietsen trekken op zaterdag en zondagen als een lawaaiig lint door het stiltegebied. De recreërende motorfietsen maken tijdens hun toertochten veel lawaai. Ze trekken extra hard op en remmen af met veel extra lawaai. Het zijn vaak grote groepen tegelijk (soms meer dan 100) achter elkaar over kleine slingerende weggetjes. Natuurlijk zijn er ook veel motorrijders die zich keurig aan de regels houden en zonder overlast door de gebieden rijden.

Verkiezing

In Nederland heeft de overheid stiltegebieden aangewezen om op sommige plekken rust te hebben. Alleen blijkt dat er op veel plekken in stiltegebieden toch veel herrie wordt gemaakt. De Nederlandse Federatie Omgevingslawaai Motorvoertuigen (NEFOM) kreeg daar veel klachten over en organiseerde in samenwerking met het programma ‘Vroege Vogels’ de verkiezing van het lawaaiigste stiltegebied van Nederland. Het doel van de verkiezing was aandacht te vestigen op de maatschappelijk onacceptabele geluidsoverlast van motorvoertuigen in Stiltegebieden.

Door heel Nederland zijn door bewonersgroepen stiltegebieden genomineerd waar nog steeds heel veel herrie wordt gemaakt, zonder dat de overheid ingrijpt. Vaak tot wanhoop van bewoners, die daar soms zelfs letterlijk ziek van worden.

Genomineerden

In totaal waren 47 gebieden genomineerd voor de titel “Lawaaiigste stiltegebied van Nederland”. Het ene voorbeeld nog schrijnender dan het andere. Zes gebieden sprongen er met kop en schouders bovenuit.   

·        Brabantse Biesbosch (Brabant)

·        Krimpenerwaard Vlist (Zuid Holland)

·        Landgoed Schoonheten (Overijssel)

·        Nationaal Park Zuid-Kennemerland (Noord Holland)

·        Noordhollands Duinreservaat (Noord Holland)

·        Vijlenerbos (Limburg)

Prijsuitreiking

De twee juryleden van de verkiezing ‘Lawaaiigste stiltegebied van Nederland’, mevrouw Wytske Postma (Tweede Kamerlid CDA) en de heer Tony Hardenberg (voorzitter NEFOM), reikten de bijbehorende prijs uit aan burgemeester Cazemier van de Gemeente Krimpenerwaard.

Burgemeester Cazemier ‘Het is een dubieuze eer om de prijs ‘lawaaiigste stiltegebied’ van Nederland in ontvangst te nemen. Vandaar dat ik nog een keer een beroep doe op de minister om de lawaaioverlast van grote groepen motoren en motoren met een sportuitlaat aan te pakken.’

In mei 2020 heeft de gemeenteraad van de gemeente Krimpenerwaard een motie aangenomen waarin het college van B en W wordt opgedragen een lobby te starten ter beperking van geluidhinder door uitlaten van motoren.

Cazemier: ‘Als gemeente werken we goed samen met de NEFOM om ook de inwoners van de Krimpenerwaard een aangename en plezierige leefomgeving te bieden. Daarom is samen met de burgemeester van buurtgemeente Lopik in oktober 2020 een brief aan de minister van Infrastructuur en Waterstaat geschreven. In deze brief vragen wij onder andere aandacht voor het verlagen van de geluidsnormen voor motoren naar een maatschappelijk acceptabel niveau. Ook vragen wij om wettelijke mogelijkheden voor de gemeenten om een maximale eis van decibels voor woongebieden in te voeren en inrijverboden voor motoren die overlast veroorzaken.’

Het ministerie heeft aangegeven een onderzoek te starten naar de mogelijkheden om geluidsoverlast door motoren te verminderen. De gemeente is benieuwd naar de resultaten van dit onderzoek.

Burgemeester Cazemier: ‘Tot slot wil ik benadrukken dat motorrijders van harte welkom zijn in de gemeente Krimpenerwaard maar vragen hen met lage toeren te rijden en niet in groepen.’

CDA-Kamerlid Wytske Postma: “Stiltegebieden zijn unieke gebieden. Ze zijn waardevol voor natuur en voor mensen om even bij te komen. Het is belangrijk om daar goed mee om te gaan. Maar vooral ook om rekening met elkaar te blijven houden. Want waar stilte voor de één ontspanning is, is een motorritje dat voor een ander. En waar natuur en ruimte schaars is, geeft dat druk. Geluidsoverlast van motoren kan daardoor grenzen over gaan bij omwonenden of wandelaars, waardoor de ergernis toeneemt. En een groep overlastgevende motorrijders kan het hiermee voor een andere groep verpesten. Daarom is het belangrijk dat we dit zo effectief mogelijk aanpakken, waardoor met iedereen rekening gehouden wordt.”

NEFOM voorzitter Hardenberg: “De NEFOM (Nederlandse Federatie Omgevingslawaai Motorvoertuigen) is opgericht op 3 juli 2020. Het is de landelijke koepel van (momenteel) 65 bewonersgroepen uit tien provincies. Deze bewoners keren zich tegen de almaar toenemende, onnodige geluidsoverlast, die wordt veroorzaakt door een deel van het gemotoriseerde verkeer.

Het doel van de NEFOM is om langs democratische weg, en via het betrekken van de EU, het Rijk, de provincies, de regio’s en de gemeenten, voor 1 juli 2023  te komen tot de invoering en handhaving van 1 maximale geluidsnorm van 70 dB(A) voor alle motorvoertuigen.  Deze doelstelling kan ook trapsgewijs van onderop worden bereikt, dat wil zeggen: eerst via gemeenten, regio’s en provincies en vervolgens pas landelijk en internationaal.”

Gelijkheid beginsel: Voor autoverkeer hanteert de Rijksoverheid (binnenkort) de maximale geluidsnorm van 70 dB(A). Dit wordt in beginsel jaarlijks gecontroleerd via de verplichte APK. Vanuit het gelijkheidsbeginsel zouden die maximumnorm en de APK zich ook moeten gaan uitstrekken naar andere motorvoertuigen, waaronder motoren en scooters. Ook voor die categorieën dient de maximale geluidsuitstoot dus te worden bepaald op 70 dB(A). En net als bij auto’s moet een geluidscheck voor motoren en scooters worden meegenomen in de verplichte jaarlijkse APK-controle.

Voor aanvullende informatie kan contact worden opgenomen met voorzitter Tony Hardenberg van de NEFOM. telefoon 06-51083974 of per mail info@nefom.nl Voor algemene informatie over de NEFOM zie www.nefom.nl Het meegezonden logo en foto (alleen bij redactioneel gebruik) zijn vrij van rechten. Op de foto links CDA-kamerlid Wytske Postma. Rechts burgemeester Cazemier van Krimpenerwaard.

Dit is een origineel bericht van NEFOM

Meer binnen deze rubriek