'Betrek bewoners bij het creëren van een groene en gezonde buurt'

10 SEP 2024 09:55 | IVN, Instituut Voor Natuureducatie en Duurzaamheid
Dit is een expertquote via ANP Expert Support

Daphne Teeling

Aanleiding:
‘Better than medication’: prescribing nature works, project shows | Environment | The Guardian

Nieuw grootschalig Engels onderzoek bewijst dat de natuur een forse impact heeft op het welzijn van mensen. Van wandelen, wildzwemmen, samen tuinieren en bomen planten stijgt het geluksgevoel en de eigenwaarde. IVN Natuureducatie pleit al lang voor meer investering in natuurcontact. Juist in de versteende stad, waar er weinig sociale cohesie is, is eenzaamheid troef. Door samen in de straat aan de slag te gaan, verbeter je de fysieke en mentale gezondheid van bewoners én help je de biodiversiteit en klimaatbestendigheid van de buurt.

De aanblik van vele straten in Nederland is, door een overdaad aan grijze stoeptegels, bedroevend. Het spaarzame openbaar groen doet vooral dienst als hondentoilet en ligt vaak vol met afval. Toch zijn veel mensen op dit openbaar groen aangewezen voor hun dagelijkse portie natuurcontact. Zonder de luxe van een eigen tuin of een prettig park om de hoek, is dit wat er voor hen overblijft.

Daarbij gaat het ontzettend slecht met een heleboel vogels, insecten, vlinders en andere fauna in de stad. Dit komt onder andere doordat struiken en heggen op grote schaal zijn vervangen door hekken. Deze verstening is eenvoudig te herstellen: kies voor een ander beheer en investeer in meer openbaar groen.

Saamhorigheid

IVN vindt dat het hoog tijd is dat er meer wordt geïnvesteerd in de leefbaarheid van onze bijna 14.000 buurten. Het is bewezen dat groen gelukkig en gezonder maakt. Het onderzoek in Engeland, dat onder maar liefst 8.000 mensen is gehouden, onderstreept dit nogmaals. De resultaten liggen in de lijn van eerdere onderzoeken, dus waar wachten we nog op?

De zorg kan de groeiende vraag niet aan en deze oplossing ligt voor het oprapen. Verbinding maken met de natuur is als een levenslange hulpbron met bewezen voordelen voor de mentale en fysieke gezondheid. Veel kinderen groeien nu op in versteende stadswijken waar ze vooral binnenspelen omdat het buiten te druk is en er geen fijne plekken zijn. Dat moet anders, want niemand bepaalt zelf waar zijn wieg staat. Door bewoners op straatniveau te betrekken bij de aanpak van een mooie groene wijk, ontstaat er meer saamhorigheid. Mensen gaan zich gelukkiger en gezonder voelen en dat is toch wat iedereen wil?’

IVN is al een aantal jaren samen met Jantje Beton en JOGG druk bezig versteende stadsbuurten om te toveren tot gezonde buurten.

Daphne Teeling is impactmanager wonen, werken, zorgen bij IVN Natuureducatie en Ambassadeur Groene Gezonde Stad

Meer binnen de rubriek Klimaat, milieu en duurzaamheid