28 miljoen mensen in Oost-Afrika lopen risico op extreme honger als regen weer uitblijft
Den Haag, 22 maart. Maar liefst 28 miljoen mensen in Oost-Afrika kunnen te maken krijgen met ernstige honger als de regen in maart opnieuw uitblijft. Nu de crisis in Oekraïne alle aandacht opeist en wereldwijd de voedsel- en grondstoffenprijzen stijgen, is er een reëel gevaar dat de internationale gemeenschap niet adequaat gaat reageren op de groeiende hongercrisis in Oost-Afrika totdat het te laat is, zo waarschuwt Oxfam Novib vandaag op Wereldwaterdag.
Internationale humanitaire hulp in deze regio is hard nodig om de 21 miljoen mensen te helpen die nu al met ernstige honger te maken hebben. Landen in Oost-Afrika hebben al twee jaar te maken met een ongekende droogte, de ergste in 40 jaar.
“Oost-Afrika wordt geconfronteerd met een zeer alarmerende hongercrisis. In gebieden in Ethiopië, Kenia en Somalië voltrekt zich een catastrofe. Zelfs als het deze maand regent, zal volledig herstel bijna onmogelijk zijn, tenzij er snel dringend actie wordt ondernomen', zo stelt Nienke Hiemstra, humanitair expert Oxfam Novib.
“De gevolgen van de crisis in Oekraïne op het mondiale voedselsysteem zijn nu al overal merkbaar, maar het zijn de armste en meest kwetsbare mensen die het hardst en het snelst getroffen worden. Stijgende voedselprijzen zijn een mokerslag voor miljoenen mensen die al meerdere crises doormaken. Het enorme tekort aan humanitaire hulp wereldwijd is nijpend’, aldus Hiemstra.
Stijgingen van de wereldwijde voedsel- en grondstoffenprijzen door de coronapandemie ondermijnden al de mogelijkheden van Afrikaanse regeringen om de voedseltekorten waarmee hun burgers worden geconfronteerd, op te lossen. Door de crisis in Oekraïne verergert deze situatie omdat de prijzen voor voedsel en grondstoffen nu al hoger zijn dan de Oost-Afrikaanse regeringen kunnen betalen.
Landen in Oost-Afrika importeren tot 90% van hun tarwe uit Oekraïne en Rusland. Nu de crisis in Oekraine de wereldhandel in granen, olie, transport en kunstmest negatief beinvloedt, schieten de voedselprijzen omhoog en bereikten vorige week recordhoogtes. In Somalië zijn de prijzen voor stapelgranen al verdubbeld ten opzichte van het voorgaande jaar.
Dit is een origineel bericht van Oxfam Novib
Ga naar alle berichten van deze organisatie.