PERSBERICHT - Cum Laude Awards 2024

07 MRT 2024 15:21 | Bond van Boerderijzuivelbereiders

Maar liefst 45 keurmeesters keuren een recordaantal aan kaas en zuivel, ambachtelijk gemaakt op de boerderij.

Op 14 maart strijden boeren en boerinnen uit het hele land – die zelf hun melk verwerken tot kaas of zuivel – om de felbegeerde Den Besten Cum Laude Awards, ofwel de ‘Gouden melkbus met de grote oren’. Op die dag wordt in Fort Wierickerschans te Bodegraven, het recordaantal van 334 kazen en 236 zuivelproducten gekeurd.

“Het aantal inzendingen van meer dan 150 boerderijen is overweldigend dit jaar”, vertelt Marije van der Poel die namens de Bond van Boerderijzuivelbereiders in de organisatie van de keuring zit. “De Cum Laude Awards zijn de laatste jaren uitgegroeid tot de grootste keuring van Boerderijzuivel in Nederland. Denk aan kaas, zachte kaas, yoghurt, karnemelk, boter en kwark. Bijna iedereen die in Nederland kaas of zuivel op de boerderij maakt, doet mee.”

“Kaas en zuivel, ambachtelijk gemaakt op de boerderij, leeft écht”, aldus Marije. “Steeds meer mensen weten de eerlijke producten, die traditioneel en ambachtelijk op de boerderij worden gemaakt, te waarderen. Ze fietsen graag een stukje om naar een boerderijwinkel in de buurt of vragen er speciaal naar bij een kaasverkooppunt.”

Maar liefst 45 keurmeesters, herkenbaar aan hun witte jassen en ondersteund door twee arbiters, keuren op maandag 11 maart de inzendingen. Op donderdag 14 maart is de feestelijke prijsuitreiking, waar alle boeren, kaashandelaren en andere betrokkenen  aanwezig zijn.

Uiteraard bent u ook van harte welkom in Fort Wierickerschans tijdens de keuring op maandag 11 maart of bij de uitreiking van de prijzen op donderdag 14 maart.

Meer binnen de rubriek Voeding, drank en horeca