Regering Delhi komt in actie tegen luchtvervuiling door winnaars Int. Kindervredesprijs

14 DEC 2021 14:46 | KidsRights

PERSBERICHT

Nadat lokale tieners de Internationale Kindervredesprijs winnen voor hun strijd tegen luchtvervuiling, komt de regering van Delhi in actie

14 december, Amsterdam – Moedige kinderen van over de hele wereld hebben nog steeds grote impact op de aanpak van een paar van de meest urgente mondiale problemen. Kort nadat de tienerbroers Vihaan (17) en Nav Agarwal (14) de 17e jaarlijkse Internationale Kindervredesprijs, de belangrijkste jeugdprijs ter wereld, ontvingen voor de strijd tegen de vervuiling in hun thuisstad Delhi, kondigde de gemeente drastische maatregelen aan om luchtvervuiling in de metropool aan te pakken. “Ademen in Delhi staat gelijk aan twintig sigaretten per dag roken. We beseffen de ernst van de situatie”, erkenden regeringsfunctionarissen daarbij.

Die ommekeer door de regering van Delhi is geen toeval, denkt Kailash Satyarthi. Hij was een van de winnaars van de Nobelprijs voor de Vrede in 2014 en reikte vorige maand in Den Haag de Kindervredesprijs uit aan zijn landgenoten Nav en Vihaan. “Ik neem aan dat Delhi zich verplicht voelde om draconische maatregelen te nemen tegen luchtvervuiling omdat Nav en Vihaan Agarwal de Internationale Kindervredesprijs wonnen met hun anti-luchtvervuilingsproject.” In 2020 was Delhi voor het derde jaar op rij de meest vervuilde hoofdstad ter wereld. Vihaan groeide op met astma en werd vaak ziek door de slechte luchtkwaliteit in de stad. Het was voor de broers vaak niet mogelijk om buiten te spelen. Ze zijn niet de enige: liefst 90 procent van de kinderen wereldwijd ademt vervuilde lucht in. Door het winnen van de prijs hebben ze een internationaal platform gekregen, dat hen in staat stelt hun krachtige boodschap wereldwijd te verspreiden onder een publiek van honderden miljoenen mensen. Dit jaar heeft het nieuws over de prijs wereldwijd 3,573 miljard mensen bereikt.

173.630 kilo afval

Na het instorten van de stortplaats van Ghazipur in Delhi, zagen de jongens het verband tussen afval en luchtvervuiling. Het inspireerde hen om het initiatief One Step Greener te creëren. Ze begonnen met het scheiden van afval en het organiseren van ophaalritten voor afval. Van slechts 15 woningen bij start is One Step Greener inmiddels een bedrijf dat door de hele stad afval inzamelt van meer dan 1.000 huishoudens, scholen en kantoren, en zodoende al 173.630 kilo afval heeft gerecycled. Het leermateriaal dat ze hierover hebben gemaakt, wordt gebruikt in meer dan 100 scholen in Delhi. Ook hebben de broers aan meer dan 45.000 mensen presentaties gegeven over het onderwerp afval. One Step Greener heeft nu vijf fulltime medewerkers en 11 toegewijde jonge vrijwilligers die werken aan het doel van een Zero Waste India.

Groeiende rij van changemakers

De broers Nav en Vihaan sluiten daarmee aan bij een indrukwekkende en wereldwijde groep van jonge changemakers. Zo werd Sadat Rahman, vorig jaar winnaar van de Internationale Kindervredesprijs, erkend voor zijn betrokkenheid om cyberpesten te stoppen met het opzetten van de mobiele app Cyber ​​Teens. Hij begon hiermee in een klein deel van Bangladesh. Na het winnen van de Internationale Kindervredesprijs kon hij uitbreiden en in samenwerking met de overheid en de politie verder bouwen aan zijn organisatie. Inmiddels werken alle scholen in Bangladesh met de app om pesten tegen te gaan. Al in 2011 werd de toen nog onbekende Malala Yousafzai genomineerd voor de Internationale Kindervredesprijs. Uiteindelijk zou ze wereldberoemd worden. In 2013 ontving Malala de jeugdprijs als erkenning voor haar moed om zich uit te spreken voor het recht van elk meisje op onderwijs. Dit was van cruciaal belang voor het winnen van de Nobelprijs voor de Vrede in 2014, waarmee ze de jongste winnaar van de Nobelprijs voor de Vrede ooit werd. Ook andere winnaars, zoals Greta Thunberg, Nkosi Johnson en Om Prakash, hebben een grote impact gehad op mondiale uitdagingen als klimaatverandering, kinderen met hiv/aids en kinderslavernij.

Toegenomen impact

Marc Dullaert, oprichter en voorzitter van Stichting KidsRights, ziet dat de impact van de Internationale Kindervredesprijs de afgelopen jaren is toegenomen. “De Internationale Kindervredesprijs is in 2005 gelanceerd vanuit onze overtuiging dat kinderen de wereld kunnen veranderen. De winnaars, maar ook veel van de andere genomineerden, laten elk jaar zien hoe groot hun impact is. Het is hoopgevend om te zien dat steeds meer beleidsmakers bereid zijn te luisteren naar deze changemakers. Maar het is nog lang niet genoeg: er is veel meer actie nodig om de rechten van kinderen wereldwijd te waarborgen. Bijvoorbeeld rond klimaatverandering, een dreigende ramp die een extreem hoog risico vormt voor maar liefst een miljard kinderen.”

***Einde persbericht***

Meer binnen de rubriek Europees recht