‘Gasvrij’ woord van het jaar?

07 DEC 2021 12:52 | Kollektiv Media & PR

Na het succes van de term ‘flexitariër’ komt Natuur & Milieu met een nieuw woord voor de toekomst.

Voor 2050 moeten alle Nederlandse huizen van het gas af. Verwarmen en koken gebeurt dan niet meer met aardgas, maar met elektriciteit of duurzame warmte. Met een warmtepomp of warmtenet, in plaats van een cv-ketel. En koken op inductie, want het gasfornuis is eruit. Dat maakt het woord gasvrij’ een belangrijk woord voor de komende dertig jaar. Daarom heeft Natuur & Milieu dit woord ingezonden als woord van het jaar bij woordenboek Van Dale.

Woorden doen ertoe

In 2011 introduceerde Natuur & Milieu het woord ‘flexitariër’ met succes. Dit woord is inmiddels officieel onderdeel geworden van de Nederlandse taal. ’Het is heel belangrijk dat we onze woordenschat uitbreiden met duurzame woorden, zodat we makkelijk kunnen praten over duurzame onderwerpen waar we allemaal in ons dagelijks leven mee te maken hebben’, aldus Dorien Ackerman, directeur Campagnes bij Natuur & Milieu.

Hoe ‘gasvrij’ is Nederland?

Hoe kom je er nu achter of jouw huis klaar is om aardgasvrij te worden? Oftewel, hoe ‘gasvrij’ ben jij? Dat is eenvoudig te testen. Zet deze winter de temperatuur van je cv-ketel lager, op 50 graden. Als het dan behaaglijk blijft, ook in een periode van kou, dan is jouw huis klaar voor een overstap naar een duurzame verwarming, zoals een (hybride) warmtepomp of een andere duurzame warmtebron. Meer informatie over het thema gasvrij is te vinden op: www.natuurenmilieu.nl/zet-je-cv-op-50.

— EINDE PERSBERICHT —

** Noot voor de redactie, niet bestemd voor publicatie ** Kijk voor meer informatie over het thema gasvrij op: www.natuurenmilieu.nl/zet-je-cv-op-50 en op www.natuurenmilieu.nl Persvoorlichting Natuur & Milieu Dieuwertje Penders d.penders@natuurenmilieu.nl, 06-46843537

Meer binnen de rubriek Natuur