'Tijdens feestdagen is het cruciaal om goede slaapgewoonten vol te houden'

19 DEC 2023 10:52 | Beter Bed
Dit is een expertquote via ANP Expert Support

Merijn van de Laar

Aanleiding:
Wat voor invloed heeft slaap op je gezondheid?

Tijdens de feestdagen is het cruciaal om aandacht te besteden aan onze slaapgewoonten, vooral door de invloed van voeding en levensstijl. Overmatige inname van vetrijke en suikerrijke voeding kan de slaapkwaliteit negatief beïnvloeden, een veelvoorkomend verschijnsel tijdens deze periode. Bovendien kan een afname in fysieke activiteit leiden tot minder adenosineopbouw in de hersenen, wat essentieel is voor goede slaap.

In een artikel van Metronieuws wordt vermeld dat de ideale bedtijd tussen 22:00 en 23:00 uur zou zijn. Daar ben ik het niet mee eens. Het is belangrijker om rekening te houden met het individuele biologische ritme, dat vaak in het gedrang komt door werk of andere verplichtingen. Veel mensen vinden hun optimale ritme pas tijdens een langere rustperiode van zo'n twee weken.

De feestdagen brengen vaak meer tijd binnenshuis met zich mee, wat resulteert in minder blootstelling aan daglicht, essentieel voor een gezond slaapritme. Ook kan te lang in bed blijven liggen, meer dan acht uur, leiden tot slaapproblemen door een verlaagd adenosineniveau. Daarnaast vermindert alcoholconsumptie in de avond de slaapkwaliteit, vooral in de tweede helft van de nacht.

Stress, vaak gerelateerd aan financiële druk tijdens de feestdagen, kan ook een negatieve impact hebben op de slaap. Het is belangrijk om proactief te zijn in het handhaven van goede slaapgewoonten tijdens deze periode. Enkele tips voor betere slaap tijdens de feestdagen zijn:

  1. Vermijd laat, vet en koolhydraatrijk eten.
  2. Maak overdag een wandeling, bij voorkeur buiten, voor de positieve invloed van daglicht.
  3. Beperk de tijd die je in bed ligt.
  4. Matig alcoholgebruik.
  5. Focus op de essentie van de feestdagen: genieten van dierbaren en stel geen te hoge verwachtingen.


Meer binnen de rubriek Diversiteit, lifestyle en mode