Nancy Kabalt-Groot
Aanleiding:
Aantal huishoudens met energiearmoede gestegen, maar minder dan gevreesd
Hoewel de daling van energiearmoede een stap in de goede richting is (van 8,6 procent naar 4,9 procent), mogen we niet uit het oog verliezen dat de problematiek nog lang niet is opgelost. Volgens de laatste cijfers hebben nog duizenden gezinnen (meer dan 400.000) moeite om hun energierekeningen te betalen. Dit betekent dat er nog steeds mensen zijn die moeten kiezen tussen verwarming en andere essentiële uitgaven. Onaanvaardbaar in een welvarend land als Nederland.
Het is belangrijk om te erkennen dat de huidige maatregelen, vooral betere isolatieoplossingen, werken. Maar dit bereikt niet iedereen. Vooral kwetsbare groepen met huurhuis zoals ouderen, mensen met een laag inkomen, en alleenstaande ouders worden nog steeds onevenredig zwaar getroffen. Zij hebben extra ondersteuning nodig om hun energiekosten draaglijk te maken, door gerichte hulp en het isoleren van hun woningen.
Niemand meer in de kou
Overheid en betrokken organisaties, zoals woningcoöperaties en teams als de Fixbrigade, moeten hun inspanningen verder opvoeren. Belangrijk is dat zij op duurzame oplossingen focussen die ervoor zorgen dat niemand meer ‘onderconsumeert’ en daardoor in de kou zit en bijvoorbeeld geen warm eten meer maakt.
Dit oplossen betekent onder andere investeren in energie-efficiënte woningen, subsidies voor isolatie, en gerichte financiële steun voor de meest kwetsbaren in onze samenleving.
Kortom, hoewel de daling in energiearmoede een positieve ontwikkeling is, is het belangrijk dat we niet zelfgenoegzaam worden. We moeten blijven streven naar een samenleving waarin iedereen toegang heeft tot betaalbare en duurzame energie. Pas dan kunnen we echt spreken van succes in de strijd tegen energiearmoede.
Dit is een origineel bericht van Windkracht 5
Ga naar alle berichten van deze organisatie.
25 DEC 2024