'Energiearmoede is voor zorgwekkend veel gezinnen nog steeds een feit'

04 JUL 2024 08:59 | Windkracht 5
Dit is een expertquote via ANP Expert Support

Nancy Kabalt-Groot

Aanleiding:
Aantal huishoudens met energiearmoede gestegen, maar minder dan gevreesd

Hoewel de daling van energiearmoede een stap in de goede richting is (van 8,6 procent naar 4,9 procent), mogen we niet uit het oog verliezen dat de problematiek nog lang niet is opgelost. Volgens de laatste cijfers hebben nog duizenden gezinnen (meer dan 400.000) moeite om hun energierekeningen te betalen. Dit betekent dat er nog steeds mensen zijn die moeten kiezen tussen verwarming en andere essentiële uitgaven. Onaanvaardbaar in een welvarend land als Nederland.

Het is belangrijk om te erkennen dat de huidige maatregelen, vooral betere isolatieoplossingen, werken. Maar dit bereikt niet iedereen. Vooral kwetsbare groepen met huurhuis zoals ouderen, mensen met een laag inkomen, en alleenstaande ouders worden nog steeds onevenredig zwaar getroffen. Zij hebben extra ondersteuning nodig om hun energiekosten draaglijk te maken, door gerichte hulp en het isoleren van hun woningen. 

Niemand meer in de kou

Overheid en betrokken organisaties, zoals woningcoöperaties en teams als de Fixbrigade, moeten hun inspanningen verder opvoeren. Belangrijk is dat zij op duurzame oplossingen focussen die ervoor zorgen dat niemand meer ‘onderconsumeert’ en daardoor in de kou zit en bijvoorbeeld geen warm eten meer maakt. 

Dit oplossen betekent onder andere investeren in energie-efficiënte woningen, subsidies voor isolatie, en gerichte financiële steun voor de meest kwetsbaren in onze samenleving.

Kortom, hoewel de daling in energiearmoede een positieve ontwikkeling is, is het belangrijk dat we niet zelfgenoegzaam worden. We moeten blijven streven naar een samenleving waarin iedereen toegang heeft tot betaalbare en duurzame energie. Pas dan kunnen we echt spreken van succes in de strijd tegen energiearmoede. 

Nancy Kabalt is expert in de energiesector. Naast haar werk als senior manager bij Windkracht5 is ze als bestuurder en toezichthouder betrokken bij diverse energie-bedrijven.

Meer binnen de rubriek Algemeen nieuws