Slechts 2.2% van de jaarlijks gesloten huwelijken in Utrecht is een homohuwelijk

02 JUN 2023 10:38 | Skydreams B.V.

Op 3 juni is het tijd voor de vierde editie van de Utrecht Pride en daarom is het de hoogste tijd om eens te kijken hoe inclusief Utrecht eigenlijk is. Want je zou het waarschijnlijk niet zeggen, maar Utrecht telt relatief gezien een laag aantal gehuwde homoparen onder haar inwoners. Dat roept de vraag op: is Utrecht nog zo lhbtiq+ vriendelijk als wij denken? Of heeft Utrecht de Canal Pride hard nodig? 

Gemeenten met veel en weinig getrouwde homokoppels 

Hoeveel getrouwde koppels van hetzelfde geslacht er in een gemeente wonen zegt iets over hoe veilig en geaccepteerd zij zich daar voelen. Trouwplatfrom Weddingspaces zocht uit in welke gemeenten de meeste en minste getrouwde homokoppels woonachtig zijn, om een indicatie te krijgen hoe het ervoor staat met de acceptatie van lhbtiq+’ers in deze gemeenten. 

Zo zie je dat relatief gezien de meeste getrouwde koppels van hetzelfde geslacht in Amsterdam wonen. 45 van de 1000 (getrouwde) inwoners is daar getrouwd met iemand van hetzelfde geslacht*. Hiermee steekt de hoofdstad met kop en schouders boven andere gemeenten uit met de grootste getrouwde gay community.  

Dat is wellicht geen verrassing, net zoals het ook geen verrassing is waar de minste same sex koppels wonen. Een gemeente die door weinig homoparen verkozen wordt als woonplaats is Urk. De gemeente Urk is hekkensluiter van de lijst. Hier woont slechts 0,8 getrouwd niet-hetero koppel per 1000 getrouwde inwoners. Gevolgd door eveneens van oudsher traditionele gemeenten zoals Woudenberg, Staphorst, Bunschoten en Barneveld.

  

Utrecht staat ‘slechts’ op plaats 27

Maar de score van Utrecht is wél een verrassing. Utrecht haalde internationaal het nieuws met haar regenboogzebrapad, haar LHBTIQ+ friendly stoplichten en staat over het algemeen bekend als een inclusieve stad. De stad kent de Utrechtse adviescomissie LHBTIQ+, welke toeziet op de uitvoering van de Regenboogagenda. Daarnaast wordt in Utrecht al bijna 20 jaar het Midzomergracht Festival gehouden en sinds enkele jaren is daar de Utrecht Canal Pride bijgekomen. 

Maar tegelijkertijd staat Utrecht op plaats 27 van alle gemeenten als het gaat om het aantal getrouwde inwoners van gelijk geslacht, met 22,3 op de 1000 getrouwde homokoppels. Dat is slechts de helft van Amsterdam en met deze cijfers moet Utrecht gemeenten zoals Zandvoort, Nijmegen, Groningen, Arnhem, Maastricht, Leiden, Delft, Tilburg en ‘s Hertogenbosch allemaal voor zich dulden. Een voorzichtige conclusie is dat wat betreft de acceptatie en veiligheid van getrouwde niet-hetero koppels er nog wel wat te verbeteren is in Utrecht.  

Anti LHBTIQ+ discriminatie toegenomen in Utrecht

De cijfers uit de Monitor Discriminatie Provincie Utrecht bevestigen dit. Hieruit blijkt dat het aantal gerapporteerde discriminatie-incidenten die te maken hebben met seksuele gerichtheid sinds 2019 ook flink opgelopen zijn. In 2019 waren dit 117 meldingen, in 2020 215 meldingen en een jaar later stond de teller op 278 meldingen. 

Kortom er is werk aan de winkel en Pride Utrecht is anno 2023 zeer relevant. We kunnen concluderen dat het nog steeds heel belangrijk is om de acceptatie en emancipatie van alle Utrechters te vergroten. 

*Bron: CBS

Meer binnen de rubriek Diversiteit, lifestyle en mode