Gestegen bruiloftskosten: bruidsparen schrappen massaal in de gastenlijst

11 MEI 2023 10:28 | Weddingspaces

Trouwen na corona en ten tijde van een flinke inflatie. Hoe ziet dat eruit? Hoeveel geld wordt er opzij gezet en hoeveel gasten ontvangen een uitnodiging? De maatschappelijke ontwikkelingen hebben absoluut effect op de manier waarop koppels hun bruiloft vieren bleek uit een onderzoek dat trouwplatform Weddingspaces in 2022 en 2023 deed onder haar websitebezoekers. 

  

Twee gastenlijst trends

Hoeveel gasten worden er uitgenodigd op een bruiloft? “Na de coronacrisis zien we eigenlijk dat zich twee compleet tegenovergestelde trends ontwikkelen.” Aldus Myrthe de Goeij, marketeer bij Weddingspaces.  

Ten eerste: de bruiloft met veel gasten. Het kon immers weer. Veel koppels hebben hun bruiloft uitgesteld vanwege de restricties, dus 2022 was het jaar dat ze dat goed wilden maken. Bovendien is er extra budget vanwege het sobere corona leven. Dus 2022 werd gekenmerkt door veel grote trouwfeesten zonder anderhalve meter richtlijnen en gastenlijst beperkingen. 

Dat is trend één, tegelijkertijd ontwikkelde zich een andere trend. 

De kleine bruiloft bleek ook een blijvertje. Tijdens corona was een kleine bruiloft een noodzaak, maar ondanks dat heeft het mensen aan het denken gezet. 

Waar koppels pre-corona nog vaak het idee hadden dat een bruiloft met veel gasten ‘nu eenmaal hoorde’. Hebben ze gezien dat het ook anders kan en dat een intieme bruiloft ontegenzeggelijk voordelen heeft. Ze hebben tijd voor al hun gasten en -niet onbelangrijk- de kosten zijn lager. Want door de stijgende inflatie is besparen op de kosten van een bruiloft alleen maar interessanter geworden. De kleine bruiloft geeft koppels meer lucht. 

Wat is een kleine bruiloft?

Wanneer is een bruiloft groot of klein? Daar zijn geen vaste richtlijnen voor, maar over het algemeen spreekt men over een kleine bruiloft wanneer het bruidspaar in totaal zo’n 20 tot 50 gasten uitnodigt. 

Een ‘normale’ bruiloft telt gemiddeld 35 daggasten, 80 receptiegasten en 120 avondgasten. Alles daarboven noemen kan met recht een grote bruiloft worden genoemd. 

Kosten spelen een rol in de keuze voor een kleine bruiloft

“Dat aanstaande bruidsparen inderdaad een kleine bruiloft gingen overwegen, zagen we terug in het onderzoek van 2022 onder zo’n 400 koppels met trouwplannen,” vertelt Myrthe. Een kleine 40 procent van de ondervraagden gaf expliciet aan dat zij hun bruiloft klein wilden houden. Daartegenover geeft een ruime 20 procent aan dat zij van plan zijn om wel veel gasten uit te nodigen.  

Het is duidelijk dat de kosten een rol spelen bij die keuze. Uit het onderzoek van Weddingspaces blijkt dat de grote meerderheid, ongeveer driekwart van de respondenten, van plan is om maximaal 10 duizend euro uit te geven. Uit het Nationale Trouwonderzoek van 2019 kwam echter naar voren dat de gemiddelde kosten van een bruiloft 18 duizend euro zijn. Het lijkt erop dat het schrappen in de gastenlijst de manier is om deze bedragen bij elkaar te brengen. 

Weddingspaces besloot dit in 2023 te checken bij de bruidsparen in spé met een nieuwe website poll. Op de vraag: “Ben je van plan om minder gasten uit te nodigen voor je bruiloft, als gevolg van de gestegen kosten?” gaf 41 procent van de in totaal 170 respondenten een bevestigend antwoord. “Tel daar de mensen bij op die sowieso al voor een kleine bruiloft kozen. Dan kunnen we concluderen dat het aankomende jaar in het teken zal staan van kleinere bruiloften, mede door de gestegen kosten.” aldus Myrthe.    

Meer binnen de rubriek Diversiteit, lifestyle en mode