'Opmars robotisering in Nederland stokt, alleen in voedingsindustrie zet groei door'

21 DEC 2021 10:51 | ANP Expert Support

Dit is een expertquote van Ceel Elemans, ING, in het kader van ANP Expert Support. U kunt dit bericht, of delen hiervan gebruiken op uw kanalen. Aanleiding: Opkomst van robot weer uitgesteld, Nederland blijft dol op domme groei

Uit de laatste Conjunctuurenquête van het CBS blijkt dat ondernemers in de voedingsindustrie overduidelijk meer belemmeringen ervaren en meer knelpunten zien dan over eerdere kwartalen dit jaar. Daarnaast geeft het FD aan dat ook in 2020 de grote robotrevolutie in Nederland nog niet is begonnen.

Wel ervaart tweederde van de ondernemers belemmeringen in hun productieproces om afnemers optimaal te kunnen bedienen. Het tekort aan productiemiddelen en materialen is verdrievoudigd tot bijna 20%, en maar liefst 30% van de ondernemers verwacht een tekort aan arbeidskrachten. Dat allemaal bij lagere winsten omdat producenten hinder ervaren bij het doorberekenen van prijsverhogingen aan hun afnemers.

Robotisering helpende hand voor krapte op de arbeidsmarkt

Gelukkig zijn de robotiseringscijfers voor de voedingsindustrie wel beter: 28% van alle aangekochte industriële robots wordt gebruikt in deze sector. In Europa heeft de Nederlandse voedingsindustrie de hoogste robotdichtheid, met 257 robots per 10.000 werknemers. Deze trend moet de sector ook naar de komende jaren stevig gaan doorzetten.

De komende jaren stroomt door verloop en pensionering 25% van de arbeidskrachten de voedingsmiddelenindustrie uit. Dat betekent dat de krapte op de arbeidsmarkt alleen maar groter wordt. Daar komt bij dat de arbeidsproductiviteit het afgelopen decennium nauwelijks is gestegen.

Corona heeft onder meer door een aantal flinke besmettingen bij bedrijven kwetsbaarheden in de voedingsindustrie blootgelegd. De grootste uitdaging bij verdere robotisering ligt in het vinden van de beste kostenbalans tussen het oplossen van de grootste knelpunten in het productieproces en de selectie van robotprojecten met een snelle terugverdiencapaciteit en/of de hoogste productiebijdrage. Werkgevers hebben een grote verantwoordelijkheid voor een aantrekkelijke en veilige werkomgeving, met als randvoorwaarde een gezond rendement. Vele redenen om robotisering te versnellen en de voedingsindustrie in Nederland aantrekkelijk en concurrerend te houden.

Meer binnen de rubriek Media industrie