BABS GONS & SECKOU OUOLOGUEM WINNEN DE JOHNNY 2022!

18 OKT 2022 13:00 | Stichting Poëzieclub

Winnaars Seckou Ouologuem (foto Aurélie Geurts) en Babs Gons (foto Colin Hill)

Voor de tweede keer wordt De Johnny toegekend, de oeuvreprijs voor podiumpoëzie. De jury heeft dit jaar besloten twee winnaars te benoemen: Babs Gons en Seckou Ouologuem! Op deze manier hoopt de jury de verbinding tussen Vlaamse en Nederlandse podiumdichters een extra impuls te geven. Op 13 november 2022 wordt de prijs aan hen uitgereikt.

De oeuvreprijs De Johnny bestaat uit een geldprijs van € 10.000, waarvan € 2.000 bestemd is ter stimulering van een opkomende podiumdichter naar keuze van de winnaars. Naast de geldprijs ontvangen de winnaars de Johnny van Doorntrofee, uitgereikt door de Stichting voor Poëzie en het gesproken Woord.

Prijs en prijsuitreiking

Op zondagmiddag 13 november 2022 vindt de feestelijke prijsuitreiking van De Johnny plaats. In dit bijzondere programma worden de winnaars in het zonnetje gezet met diverse gastoptredens en performances. Ook wordt dan bekend gemaakt welke opkomende podiumdichters de stimuleringsprijs ontvangen. 

Informatie prijsuitreiking:

Datum: 13 november 2022

Aanvang: 15:00 uur

Kaarten: € 8,- via www.poezieclub.nl

Locatie: Maaspodium, Sint-Jobsweg 3, Rotterdam

Uit het juryrapport

“De keuze is gevallen op dichters die niet alleen fenomenale invulling geven aan het genre, maar het genre zelf hebben mogelijk gemaakt, vormgegeven en op de kaart gezet. We trokken de stoute schoenen aan en besloten dat er dit jaar twee winnaars zijn: één voor het Nederlandse en één voor het Vlaamse taalgebied. Het is namelijk hoog tijd dat deze twee pioniers geëerd worden: voor de kwaliteit van hun éigen literaire werk en voor hun ongeëvenaarde invloed op dat van anderen. Deze podiumkunstenaars veranderden de norm en maakten de weg vrij voor vele generaties podiumdichters. Zij brachten groepen samen, wisten stemmen te bewegen en brachten mensen op de been. Zonder hen was de podiumpoëzie, de Spoken Word, niet wat het vandaag de dag is,” aldus de jury. Zie voor het verdere juryrapport de website.

Jury

De jury van De Johnny 2022 bestaat uit: Neske Beks, transdisciplinair kunstenaar met een basis in theater, Spoken Word, zang en fictie- en non-fictiefilm; Yousra Benfquih, schrijver, dichter, onderzoeker en Spoken Word artiest; Elten Kiene, Spoken Word-artiest, presentator, organisator en workshopdocent en mede-oprichter van Woorden worden Zinnen; Aafje de Roest, neerlandica en letterkundige, promovenda in Nederlandse hiphop; Teddy Tops, schrijver en artistiek leider van Mensen Zeggen Dingen.

 

De Johnny

De Johnny is een oeuvreprijs voor podiumpoëzie. De prijs is voor een dichter, woordkunstenaar of podiumkunstenaar in de breedste zin van het woord, die op uitzonderlijke wijze bijdraagt of heeft bijgedragen aan de receptie van poëzie in het Nederlandse taalgebied. De naam van de prijs is geïnspireerd op de dichter Johnny van Doorn (1944 – 1991) die als geen ander poëzie als podiumkunst in de schijnwerpers plaatste met zijn onnavolgbare en explosieve voordracht. Zie voor meer informatie www.poezieclub.nl

Organisatie

De Johnny wordt georganiseerd door de Poëzieclub. De Poëzieclub wordt ondersteund door het Elise Mathilde Fonds, de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde, het Nederlands Letterenfonds, Literatuur Vlaanderen, het Lirafonds, School der Poëzie en het Peterich/van Beuningen fonds, het Prins Bernhard Cultuurfonds en het Justine Borkes fonds.

Meer binnen de rubriek Media industrie