Hester van Beers wint Gedichtenwedstrijd 2023

02 APR 2023 20:41 | Stichting Poëzieclub
Derdeprijswinnaar Leen Raats, tweede prijswinnaar Pim Torn en eerste prijswinnaar Hester van Beers met jurylid Babeth Fonchie Fochint en presentator Teddy Tops. |  Foto: Roxy de Groot (By Rox)

Zondagmiddag 2 april 2023 zijn tijdens de feestelijke uitreiking in De Brakke Grond in Amsterdam de winnaars van De Gedichtenwedstrijd 2023 bekendgemaakt. Drie dichters vallen in de prijzen: de derde prijs is voor Cumulus van Leen Raats, de tweede prijs voor Ik ben speciaal voor jou lesbisch geworden van Pim Torn en met het gedicht Iets dat leeft wint Hester van Beers (1995) de hoofdprijs van € 5.000, een in de dichtwereld uitzonderlijk hoge geldprijs voor één gedicht. Alle drie de prijswinnaars stuurden al in eerdere jaren gedichten in voor de wedstrijd.

Voor de veertiende editie van De Gedichtenwedstrijd werden maar liefst 5783 gedichten ingezonden, geschreven door 1477 dichters. Na de selectie door de voorjury werd de top 100 aan de hoofdjury voorgelegd. De hoofdjury bestond dit jaar uit jurist en dichter Babeth Fonchie Fotchind, redacteur en talentontwikkelaar Stefanie Liebreks en Vlaamse slam poet Seckou Ouologuem. De gedichten werden geanonimiseerd beoordeeld om het proces zo eerlijk mogelijk te laten verlopen.

Uit het juryrapport

‘De [winnende] gedichten werken wat ons betreft in vorm en inhoud samen. We haken niet halverwege af, we worden geboeid door de eenheid. We hebben in de archieven gekeken en gezien dat de drie winnaars al een paar jaar meedraaien voor de Gedichtenwedstrijd. Ze sturen vaak meerdere gedichten in en stonden al eerder in de top 100 bundels. Des te trotser zijn we ze eindelijk een prijs te kunnen geven, hun harde werken en geloof in zichzelf mag worden beloond. Het lezen van hun gedichten was dit jaar de moeite waard.’

Over het gedicht Iets dat leeft van eerste prijswinnares Hester van Beers: ‘Op een hele fijnzinnige wijze spelen de zinnen met het idee van daderschap. Het vraagt iets van ons: hoe kunnen we geen dader meer zijn in een wereld die we naar de verdoemenis helpen? We lezen hier een stem van een generatie, een die zich bewust is van klimaatproblematiek en die ook volledig heeft geïnternaliseerd.[…] Het naderende mes in dit gedicht is scherp als de stem van de dichter zelf. We willen hier meer van horen, lezen.’

Voor alle gedichten en het volledige juryrapport, zie de website.

Over de winnaar

Hester van Beers (1995) legt graag haar kijk op de wereld vast in poëzie. Haar werk is gepubliceerd in Meander Magazine, Avier, Extaze, Tijdschrift Ei en in verschillende bloemlezingen. Ze plaatst regelmatig gedichten op ongerijmd.tumblr.com en op haar Instagram met dezelfde naam. Op 11 maart 2017 verscheen haar debuutbundel Het einde van de roltrap bij uitgeverij Lipari. Deze is nu te bestellen op www.lipari.nl. In 2017 stond ze in de finale van Write Now! en van de Meander Dichtersprijs.

Bundel

De volledige top 100 van De Gedichtenwedstrijd 2023 is gepubliceerd in de bundel Woorden zijn de ogen van de gedachte, uitgegeven door Poëziecentrum Gent, te bestellen via www.prijsdepoezie.poezieclub.nl.

Dit is een origineel bericht van
Stichting Poëzieclub

Ga naar alle berichten van deze organisatie.

Meer binnen de rubriek Uitgeverij